(0)

Hedersmannen

audiobook & e-book


Det Àr skillnad pÄ folk och folk. Inget konstigt med det. Vi Àr ju individer. En del ger man allt, andra Àr inte vÀrda att bry sig om. Vissa vill inte inse det och andra ska inte inse det. Alla i det lilla samhÀllet vet om det Onda, som har hÀnt pigan Emma, men Torsten UlvegÄrd Àr socknens mÀktige hedersman och honom ger sig ingen pÄ. Han anvÀnder sin makt för att kuva och vanhedra sina anhöriga och anstÀllda.

Emmas familj slÄs i spillror och hon tvingas emigrera. Kvar i Sverige lÀmnar hon sina förÀldrar, men fadern kan inte förlika sig med skammen över att familjens heder skÀndats.

Emma bygger upp sin nya tillvaro i New York tillsammans med mÀnniskor, som flytt undan förföljelser och vars anhöriga har omkommit i Hitlers gaskamrar. Hon kÀnner en stark beundran inför dessa krigets offer, mÀn och kvinnor, som mot alla odds kÀmpar för ett vÀrdigt liv. Hon vill bli som en av dem, en överlevare.

Hedersmannen Àr första delen av den planerade trilogin om Emma och sonen John, vÀnnen Daniel och hans förÀldrar Ari och Ariel, men Àven om Torsten UlvegÄrds barn i hans Àktenskap med Hanna.

Recensioner:

BTJ recensionen 2003:21Hedersmannen (BN 4563126-32) 031-21-242

Lilian O. Montmar Ă€r född i Stockholm men har Ă€ven bott i Wien under mĂ„nga Ă„r. Liksom hennes tvĂ„ tidigare romaner handlar Hedersmannen till en del om att hamna i en ny kultur och vara en frĂ€mling. Det hela utspelar sig i efterkrigstid och framĂ„t. Pigan Emma vĂ„ldtas av sin husbonde, en skam som kommer att prĂ€gla henne och hennes familj. Emma och sonen – oĂ€ktingen – emigrerar till USA. DĂ€r möter hon andra som haft det svĂ„rt, inte minst judar som överlevt kriget. SprĂ„kbehandlingen Ă€r utmĂ€rkt. SĂ„vĂ€l den, som temat doftar verkligen 1950-tal, ja kanske t.o.m. av Ă€nnu tidigare tid. Miljöbeskrivningarna Ă€r trĂ€ffande. BĂ„de till stil och framstĂ€llning Ă€r det ibland en sedelĂ€rande historia. Men det Ă€r en gripande berĂ€ttelse om det svenska klassamhĂ€llet, dĂ€r den rikes rĂ€tt bestĂ„r, men ocksĂ„ om vad gemenskap mellan mĂ€nniskor betyder och om hur mĂ€nniskor kan gĂ„ igenom förfĂ€rliga trauman och Ă€ndĂ„ ha kvar sin vĂ€rdighet. Lena Udd

Birgitta Andersson, prÀst i Svenska kyrkan:

Det Àr med stor behÄllning som jag har lÀst trilogin om Emma och hennes liv. Efter att ha lÀst de tvÄ första delarna vÀntade jag otÄligt att fÄ tredje delen i min hand! Hur skulle det gÄ? Hur skulle livet gestalta sig för Emma och hennes son John?

Det jag tÀnker pÄ under tiden som jag har lÀst böckerna det Àr, hur en mÀnniskas onda handling kan fÄ sÄdana förödande konsekvenser för sÄ mÄnga. SjÀlvklart Àr det Emma som drabbas hÄrdast, men det drabbar ocksÄ hennes familj. Alla förhoppningar som förÀldrarna hade gjort om sitt Àlskade barn, de grusas. Och de förlorar sin enda dotter, sitt enda barn!

Emma kan inte stanna kvar i hembygden efter vÄldtÀkten. PolisanmÀlan Àr det inte tal om. Det Àr hon som stÄr dÀr med skammen, inte förövaren. Emma Àr ung. Hon har livet framför sig. Midsommaraftonen lockar med dans och glÀdje. PÄ ett ögonblick slÄs allt sönder.

Mannen som gjort denna avskyvÀrda handling fÄr behÄlla all respekt till följd av sin sociala stÀllning.

Jag kan inte lÄta bli att tÀnka pÄ vÄldtÀktsoffer idag. Hur ser vi pÄ dessa? Hur blir de bemötta av polismyndigheter, i domstolar, vid rÀttegÄngar? Hur ofta fÄr inte offren frÄgor om sina sexvanor, sin utmanande klÀdsel! Betraktas inte mÀnnen som begÄtt vÄldtÀkterna ibland med respekt istÀllet för avsky och fördömanden?

Vi fĂ„r följa Emma och hennes kamp för att överleva och försörja sig och sonen i Amerika, i New York. Det Ă€r mycket smĂ€rtsamt att lĂ€sa om hennes oförmĂ„ga att ta sonen till sig. Hon Ă€lskar honom inte! Övergreppet har förstört hennes förmĂ„ga att knyta an. Hela hennes kĂ€nsloliv har gĂ„tt i baklĂ„s.

Det Àr med sorg man följer Johns uppvÀxt och hans stÀndiga lÀngtan efter

mammans<


Narrator: Lilian O. Montmar
Duration: