(0)

Himmelbjerget: Blade af Otto Langes ungdomsliv

E-book


Som andre forfattere i sin samtid var ogsÄ Sophus Bauditz i et vist omfang inspireret af Georg Brandes' modernistiske tanker, og dette vÊrk indeholder spor heraf. Heri optrÊder netop den erfarne og skeptiske rÄdgiver, der vejleder og rÄdgiver den unge, uerfarne kunster. Et fint billede pÄ en roman af sin tid.

Sophus Gustav Bauditz, 1850-1915, forfatter. FĂždt i Århus, hvor han som barn levede et aktivt og muntert friluftsliv, dog afbrudt af krigen i 1864, der bragte en alvor ind i hans liv. Efter at vĂŠre blevet student rejste han til Kbh. for at studere jura. I storbyen mĂždte han en rĂŠkke kunstnere, sĂŠrligt spillede forfatteren Thomas Lange og dennes litterĂŠre vĂŠgt pĂ„ samspillet mellem menneske og natur en betydningsfuld rolle for Sophus Bauditz. Han var i en lĂŠngere Ă„rrĂŠkke ansat ved skolevĂŠsenet; som dansklĂŠrer ved Borgerdydskolen pĂ„ Christianshavn og som forstander for Det kgl. teaters balletskoles lĂŠseskole. I 1896 blev han sĂ„ skoledirektĂžr i Kbh., fĂžrst for de private skoler, siden ogsĂ„ for de kommunale. Han var desuden litterĂŠr anmelder ved den nationalliberale avis "FĂŠdrelandet".

I 1873 debuterede han sĂ„ som forfatter med de to smĂ„ fortĂŠllinger "Ved SĂžen" og "I Skoven", efterfulgt af flere smĂ„bĂžger, men fĂžrst med novellecyklussen "Historier fra Skovrider-gaarden" fra 1889 lykkedes det ham at fĂ„ et egentligt gennembrud. Hans udgivelser er prĂŠget af barne- og ungdomsĂ„rene i Århus og omegn, men i 1901 supplerede han forfatterskabet med en kĂžbenhavnerroman. Det var dog provinslivet, naturskildringerne og jagt- og friluftshistorierne, der optog ham mest. Derudover skrev han en rĂŠkke smĂ„ting for teatrene. Sophus Bauditz‘ lette bĂžger med deres danske stemning og forsonende livssyn skaffede ham en stor lĂŠserskare i en tid, hvor dansk litteratur i Ăžvrigt brĂžd nye veje.