(0)

Humaniora : Et essay

E-book


Min onkel, der arbejder pĂ„ en midtjysk fabrik, spurgte engang, hvornĂ„r jeg mĂžder pĂ„ arbejde. Det var hans mĂ„de at fĂ„ et greb om, hvad jeg arbejder med, hvad en forsker og endda en humanistisk forsker egentlig laver. Det hjalp ikke, at jeg lidt kĂŠkt svarede: ‘En time efter jeg er stĂ„et op.’ Mit svar gjorde nok ikke andet end at forstĂŠrke hans forestilling om, at universitetet i almindelighed og humaniora i sĂŠrdeleshed er et fremmed land.

Denne lille bogs tema er dette fremmede land. Jeg prÞver at give et bedre og i hvert fald lÊngere svar til min onkel ved at kortlÊgge humanioras fortid, nutid og mulige fremtider. De sidste par Ärs debat om humaniora har vist behovet for, at humanister ikke bare prÊsenterer deres resultater og indsigter, men ogsÄ fortÊller mere om deres metoder og arbejdsgange.

Mikkel Thorup er professor i idéhistorie ved Aarhus Universitet. Han forsker i politisk og Þkonomisk idéhistorie med fokus pÄ nyere tid og har skrevet bÞger om fjendskab, krig, demokrati, pirater, staten, kapitalisme, identitetspolitik, terrorisme, gÊld, konspirationsteorier og meget andet.