(0)

Humanism 3.0

E-book


Boken Humanism 3.0. Mellan naturalism och religion vill vÀcka liv i humanismen som livsÄskÄdning genom att förslÄ en moderniserad variant för vÄr tid. Den behandlar frÀmst hoten mot mÀnniskans vÀl, vÀrde och vÀrdighet. Under de senaste decennierna har en rad avgörande historiska skeenden och hÀndelser satt sina avtryck. Berlin-murens fall, klimatkrisen, it-revolutionen, globaliseringen och flyktingströmmarna Àr sÄdana faktorer som en humanism 3.0 har att förhÄlla sig till. Samtidigt mÄste klassiska humanistiska vÀrden som mÀnniskans vÀrdighet, bildning och vÀl fortsatt vÀrnas. Den nuvarande smala och inskrÀnkta sekulÀra strömningen krÀver en viss utvidgning och en ny balans mellan olika inslag. Det Àr huvudsyftet med denna bok att föreslÄ hur detta skall gÄ till.

Men det finns andra mer substantiella hot mot humanitetskulturen. Det senaste halvseklets tilltagande materialism och konsumism har försvagat de andliga och kulturella vÀrdenas roll i mÀnniskors liv. En liknande effekt har den rÄdande vetenskapssynen haft. Utvecklingen har dÀrför resulterat i ett andligt tomrum, en livsÄskÄdningsmÀssig vilsenhet. MÀnniskan reduceras inte sÀllan till bara ett djur eller t o m till enkla fysikaliska och kemiska processer. Men en ny mer humanistisk, alternativ vetenskapssyn har sedan lÀnge börjat vÀxa fram, en syn som Àr mer holistisk, dynamisk och som tar sin utgÄngspunkt i mÀnniskans direkta upplevelse av sin livsvÀrld. Den inger hopp.

I Humanism 3.0 lyfts stora gestalter fram som tagit de grundlÀggande livsfrÄgorna pÄ fullaste allvar och som med sina tankar bekÀmpat olika hot mot fundamentala humanistiska vÀrden. Förhoppningsvis ger boken dig som lÀsare inspiration till att pÄbörja dina egna andliga resor, till att upptÀcka humanismen som en relevant och oundgÀnglig livshÄllning för vÄr tid.