(0)

Hundra dikter

E-book


Seamus Heaney (1939–2013) föddes i County Derry, pĂ„ den nordirlĂ€ndska landsbygden. Hans första större diktsamling, Death of a Naturalist, utkom 1966 och följdes av poesi, kritik och översĂ€ttningar som etablerade honom som den ledande poeten i sin generation. 1995 tilldelades han Nobelpriset i litteratur för ”verk av lyrisk skönhet och etiskt djup, som upphöjer vardagens mirakel och det levande förflutna”. Heaney undervisade vid Harvard University och var professor vid Oxford. Hans bibliografi omfattar 13 diktsamlingar samt flera essĂ€samlingar och antologier. 1995 publicerades hans översĂ€ttning av Beowulf.

Heaney har lockat till sig en bred lĂ€sekrets. Han Ă€r en poet som hyllats av kritiker och akademiker men ocksĂ„ nĂ„tt popularitet bland ”den vanliga lĂ€saren.” Ofta beskrivs han som en regional poet, som bĂ€ttre Ă€n nĂ„gon annan skildrat det moderna Nordirland, men han Ă€r ocksĂ„ en traditionalist med en blick tillbaka mot de ”förmoderna” vĂ€rldarna hos en poet som William Wordsworth.

Hundra dikter innehÄller ett urval av dikter utvalda av hans familj och spÀnner över hela bÄgen av hans författarliv, litet men tillrÀckligt omfattande för att fungera som en introduktion.