(99)

Ingenbarnsland

audiobook & e-book


Hon bankade skiten ur honom. Satt grĂ€nsle över hans rygg och skrek: "SAATANAN SIKA", djĂ€vulens svin. Hennes armar roterade som smĂ„ propellrar och piskade mot hans rakade skalle sĂ„ att flĂ€sket dĂ€runder korvade sig. Ilskan inom henne kom ut i kaskader och flĂ€torna flaxade vilt omkring och i vĂ€gen
 Skoldagen var slut. De andra i klassen stod strösslade hĂ€r och dĂ€r. De glodde och gapade, som gĂ€ddorna pappa dĂ€ngde ihjĂ€l med kniven om somrarna.

GÄrdarna Àr klÀdda i asfalt, höghusen Àr av betong och ansiktena hÄrda som sten. StÀllet heter GÄrdsten. I taggbuskarna finns pantburkar, pÄ gatorna fimpar. TonÄringarna hÀnger pÄ det halvtomma torget och i trappuppgÄngarna. Mammas mopp mÄlar rÄa Ättor i snabb takt, vÄning för vÄning, sveper runt fyllot som sÀckat till sömns, hugger mot hörnen och listerna. I taken syns tÀndarbrÀnda prickar, pÄ vÀggarna och fönstren snorloskor, snusprillor och sparkmÀrken.

Ungpundarna kan karate. De har knivar. Papperskorgen pÄ skolgÄrden brinner. Miira hÄller i en trimmad tÀndare. Hon sparkar till Vera, som sparkar tillbaka. Skrattar sÄ att tÄrarna rinner.

Miira Àr inte som de andra tjejerna i finneklassen. Hon vÀjer inte för konflikter, vÀgrar lÄta nÄgon bestÀmma över sig och vÀljer sÀrskild matte nÀr de andra vÀljer allmÀn. Hon tÀnker inte bli trappstÀdare, utan statsminister eller hjÀrnkirurg. Miira Àr född i Sverige. Trots det ses hon som invandrare och mÄste lÀsa svenska som andrasprÄk i skolan.

Eija Hetekivi Olssons omtumlande debut Ingenbarnsland utspelar sig i GÄrdsten och Bergsjön pÄ 80-talet. Som en svetslÄga skildrar romanen det Sverige som vÀxte fram efter folkhemsÄren.


Narrator: Eija Hetekivi Olsson
Duration: