Miten nuorten miesten kuolemaan johtaneista ammuskeluista tuli osa arkipÀivÀÀ yhdessÀ maailman rikkaimmista maista?
âTĂ€rkeĂ€ kirja.â
Svenska Dagbladet
Pari vuotta sitten entinen poliitikko ja juristi Evin Cetin kyllÀstyi työhönsÀ asianajajana maassa, jossa nuorten poikien murhista on tullut oikeusjÀrjestelmÀssÀ työskenteleville jokapÀivÀistÀ arkea. HÀn pÀÀtti kohdata
pÀÀhenkilöt, kuunnella rikollisten omia kokemuksia ja yrittÀÀ ymmÀrtÀÀ ongelmien taustamekanismeja,
jotta niille voitaisiin löytÀÀ ratkaisuja.
Kirjassa etsitÀÀn vastauksia siihen, miksi yhdessÀ maailman rikkaimmista maista kokonainen sukupolvi on
menetetty raakuudelle ja kurjuudelle. Yhteiskunnassa keskustelun sÀvy tuntuu muuttuneen. Kun ennen
puhuttiin siitÀ, miten saisimme nuoret työelÀmÀÀn, nyt puhutaan rangaistusten koventamisesta, jengien
panemisesta kuriin. Aivan liian harvoin keskustelu koskee vÀkivallan taustatekijöitÀ - sen syitÀ - eli huumekauppaa, lasten vÀrvÀystÀ ja aikuisten poissaoloa.
Cetin kohtelee katurikollisia ihmisinÀ heidÀn kauheista teoistaan huolimatta, kuuntelee heidÀn tarinoitaan
sen sijaan, ettÀ tuomitsisi. HÀn haluaa löytÀÀ vastauksen kysymykseen: miksi? MikÀ saa 17-vuotiaan pojan tappamaan lapsuudenystÀvÀnsÀ koston ja rahan takia?
Koskettavasti ja taitavasti kirjoitetussa kirjassa lukija saa tavata itse paljonpuhutun jengisodan pÀÀhenkilöt: lapsisotilaiden vÀrvÀÀjÀt, tappojen tilaajat ja ne, jotka elÀvÀt elÀmÀÀnsÀ tietÀen, ettÀ heidÀn pÀÀstÀÀn on luvattu palkkio. Cetin valottaa uudella tavalla kysymystÀ, johon kukaan ei tunnu pystyvÀn vastaamaan: mitÀ on tapahtumassa - ja voiko sen pysÀyttÀÀ?
Kirja on kirjoitettu yhdessÀ palkitun toimittajan ja kirjailijan Jens Liljestrandin kanssa. Suomenkieliseen teokseen on kirjoittanut esipuheen Helsingin Sanomien rikostoimittaja Anne Kantola.