(1)

Jens Harald Quistgaard : En dansk designer

E-book


Piet Hein kaldte Jens Harald Quistgaard for ”den ukendte verdensberĂžmte”, og selv om han var internationalt anerkendt, kender mange danskere ikke hans navn. Til gengĂŠld kender de fleste hans stel, gryder og bestik, for de har vĂŠret en fast bestanddel pĂ„ danske borde i mange Ă„rtier. Selv i hjem, hvor design ikke har fyldt meget, havde man Raadvad-dĂ„seĂ„bneren. Og en del forbrydere er nok stĂždt pĂ„ det danske politiskilt.

Kig i skuffer og skabe derhjemme. Der finder du mindst én ting, som Jens Harald Quistgaard har designet. En emaljekande, en klassisk dansk dÄseÄbner, en rÞd gryde eller et af de karakteristiske spise- og testel, som man kunne finde i de fleste danske hjem, fra de kom pÄ markedet i 1958.

Efter at Quistgaards design i en Ă„rrĂŠkke har vĂŠret noget, man kunne huske hjemme fra mor og mormor, er det igen varer, som antikvitetshandlere og retrobutikker langer over disken i store mĂŠngder til designinteresserede – og endda til teenagere, der har fĂ„et Ăžjnene op for kvaliteten i de gamle stel.

Mange af vores store danske designere koncentrerede deres virke om mĂžbler eller bestik, men Quistgaard satte ikke grĂŠnser for sig selv. Hans design fordeler sig over alle typer af brugsgenstande, og hans nysgerrighed fĂžrte ham forbi alle materialer fra metal, emalje og trĂŠ til stentĂžj – i alle tĂŠnkelige kombinationer. Og det er typisk for ham, at han ogsĂ„ altid tĂŠnkte i nye mĂ„der at bruge materialerne pĂ„.

I bogen gennemgĂ„s hele Quistgaards professionelle arbejde fra de tidlige vĂŠrker over hans omfangsrige, skabende og nĂŠre personlige relation til den danske trĂŠvare- og stentĂžjsproducent Richard Nissen til hans forhold til forretningspartneren Ted Nierenberg fra det amerikanske firma Dansk Designs, som har gjort Quistgaard berĂžmt i hele verden – ikke mindst i USA og Japan, hvor hans ting fortsat er i hĂžj kurs.

Bogen er ogsÄ spÊkket med eksempler pÄ tidstypiske reklamer, som viser, at Quistgaards designs internationalt blev markedsfÞrt i en stil, som man ikke kendte til i Danmark pÄ det tidspunkt.