(0)

Kieltolaki: Kielletyn viinan historia Suomessa

E-book


Kieltolaki-kirja esittelee Suomessa olleita erilaisia alkoholirajoituksia kautta maan historian, keskittyen kuitenkin vuosien 1919-1932 kieltolakiin ja sen seurauksiin.

Juoppoutta ja viinanvalmistusta on pyritty suitsimaan Suomessa jo Ruotsin vallan ajoista alkaen. Aluksi rajoituksia yritettiin toteuttaa kirkkolailla, mutta 1700-luvulla paloviinan valmistusta ja sen kÀyttöÀ alettiin sÀÀdellÀ maallisella lailla.

KesÀkuun 1. pÀivÀ 1919 voimaan astunut kieltolaki mÀÀrÀsi, ettÀ alkoholipitoisten aineiden valmistus, maahantuonti, myynti, kuljetus ja varastointi sallittiin vain lÀÀkinnÀllisiin, teknisiin tai tieteellisiin tarkoituksiin. Valtiolla oli yksinoikeus valmistaa, myydÀ tai maahantuoda alkoholia.

Kieltolaki- ja juopumusrikosten mÀÀrÀ rÀjÀhti kieltolain aikana kÀsiin. Rikoksiin eivÀt syyllistyneet vain Algot Niskan kaltaiset pirtukuninkaat, vaan kieltolakia rikkoivat kÀytÀnnössÀ kaikki. Rikkomuksista kÀrÀhtivÀt myös poliisiviranomaiset, eikÀ maan poliittinen eliittikÀÀn lasiin sylkenyt.

Kieltolakia pyrittiin valvomaan luomalla ilmiantojÀrjestelmÀ. TÀmÀ tarkoitti kÀytÀnnössÀ sitÀ, ettÀ kieltolakietsivÀt saattoivat tehdÀ vaikkapa kotietsinnÀn nimettömÀn puhelinsoiton perusteella. Viranomaisten resurssit olivat kuitenkin koko kieltolain ajan riittÀmÀttömÀt.

Kieltolain julkinen arvostelu lisÀÀntyi, ja yhÀ vaikuttavampien henkilöiden liityttyÀ arvostelijoiden rintamaan kieltolain aatteellinen pohja alkoi murentua. Suomen historian ensimmÀinen neuvoa-antava kansanÀÀnestys jÀrjestettiin kieltolaista joulukuussa 1931. Yli 70 prosenttia ÀÀnesti lain kumoamisen puolesta, ja nÀin pÀÀttyi vuodesta 1919 voimassa ollut kieltolaki.

Uusi vÀkijuomalaki hyvÀksyttiin tammikuussa 1932. Kuuluisana numerosarjana 543210 tunnetuksi tulleena pÀivÀmÀÀrÀnÀ eli 5. huhtikuuta 1932 kello 10 alkoholimyymÀlÀt avasivat asiakkaille jÀlleen ovensa.