(208)

Lapsuuden kehityksellinen trauma

audiobook


Arvottomuuden, hÀpeÀn ja syyllisyyden kokemukset vaikuttavat monien ihmisten elÀmÀÀn. Niiden seuraukset nÀkyvÀt ihmisen jokapÀivÀisessÀ elÀmÀssÀ ulottuen pienistÀ valinnoista ystÀvyyssuhteiden ja parisuhteen muodostumiseen.

Traumaa ja traumoja on tutkittu paljon. Kehityksellinen trauma on sen sijaan paljon tuntemattomampi kÀsite. Se on kuitenkin usein psyykkisen kivun ja monen mielenterveyden hÀiriön taustalla. Vakavimmillaan se voi johtaa epÀvakaan persoonallisuushÀiriön kehittymiseen.

Varhaisessa vaiheessa syntynyt kehityksellinen trauma (relational trauma) vaikuttaa keskeisesti ihmisen minÀkuvaan ja identiteettiin. Kehityksellisen trauman seurauksena ihmiselle muodostuu epÀaito minuus, jonka ytimessÀ on syvÀ alitajuinen arvottomuuden, hÀpeÀn ja syyllisyyden tunne. Usein ihminen ei ole tÀysin tietoinen nÀistÀ tunteista, koska niiden tunnistaminen on niin kivuliasta. Kaikki ihmiset kantavat kehityksellisestÀ traumasta aiheutuvia jÀlkiÀ tavalla tai toisella.

Havainnollisten asiakasesimerkkien avulla kirjassa avataan kehityksellisen trauman syntyÀ, seurauksia ja vaikutusmekanismeja ihmisen elÀmÀssÀ. Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat lisÀtÀ omaa tai lÀheistensÀ hyvinvointia ja jotka haluavat ymmÀrtÀÀ ja tutkia arvottomuuden, hÀpeÀn ja syyllisyyden kokemuksiaan.


Narrator: Juha Klaavu
Duration: