(0)

Ludere, lommetyve og andet godtfolk

E-book


En soldat vender hÄrdt sÄret hjem fra krigen i 1864. Han bliver omgÄende sat ud af sin fÊstegÄrd til fordel for ridefogedens sÞn, og familien mÄ klare sig med de skillinger, han, efter at have svaret tiende, kan skrabe hjem med den lirekasse, han fik stillet til rÄdighed af sognet.

Dette er fortÊllingen om hans grumme skÊbne. Hans bÞrn forlader naturligvis landsbyen. En sÞn rejser til KÞbenhavn i tiden, hvor fagbevÊgelsen opbygges, og en datter ender pÄ vestkysten, hvor hun indordner sig under indremissionsk pÄvirkning.

Gennem seks fortÊllinger beskrives de og deres efterkommeres liv og levned indtil slutningen i 2019. Man gennemlever alt, lige fra uautoriserede hekseafbrÊndinger til plat og utroskab, men ogsÄ mennesker, som egentlig bare Þnskede et roligt liv.

Bogen kan lĂŠses som en novellesuite eller som en slĂŠgtsroman i tiden 1857-2019.

Uddrag af bogen

Da han vendte tilbage, blev han naturligvis modtaget som helt, men kun to dage efter hjemkomsten kÞrte en gig med ridefogedens Svend pÄ bukken op foran den lille fÊstegÄrd, og herremanden steg besvÊrligt ned fra vognen. Sophus gik bÄde spÊndt og undrende ud og bÞd velkommen, i den tro at herremanden kom for at lykÞnske ham med, at han havde overlevet, men blev dog slemt skuffet, da han kortfattet fik sin besked:

”Velkommen hjem, Sophus Clausen, nu er han jo ikke lĂŠngere arbejdsfĂžr, sĂ„ nu da han jo ikke kan formodes at svare landgilde, mĂ„ han fraflytte fĂŠstegĂ„rden. Skal vi sige, han er ude om en uge? SĂ„ kan Svend her komme ind som ny fĂŠster.”

Sophus greb herremanden i armen, efter denne igen var kravlet op i vognen.

”Jamen det kan vi da ikke! SĂ„ skal en vel ogsĂ„ have sine spareskillinger tilbage.”

”Dine spareskillinger beholder jeg til delvis dĂŠkning af mine udgifter!” svarede herremanden kort og gav tegn til Svend, som piskede pĂ„ hesten, og de kĂžrte hurtigt bort.

Om forfatteren

Ole Mollerup Rytter er fĂždt 1945 i Lemvig. Han har arbejdet som murersvend i Aarhus, indtil han som pensionist endelig fik mulighed for at dyrke sin skrivetrang. Hans debuterede i 2015 med At blive fĂždt var min fĂžrste fejl efterfulgt af Det forkvaklede liv i 2017.