(2)

Muistelmia kuolleesta talosta

E-book


EletÀÀn 1800-luvun VenÀjÀllÀ. Tarinan kertoja, tilanomistaja Aleksanteri Petrowitsh GorÀntshikow tuomitaan vaimonsa murhasta kymmeneksi vuodeksi pakkotyöhön "Siperjaan". AatelismiehenÀ GorÀntshikow kohtaa vihaa vanginvartijoilta ja muilta pidÀtetyiltÀ, jotka ovat pÀÀosin rahvasta talonpoikaistoa. Vankileirin kylmyyden ja julmuuden keskellÀ Aleksanteri Petrowitsh voittaa vÀhitellen vangittujen toveriensa luottamuksen ja alkaa ymmÀrtÀÀ nÀiden vÀÀryyksiÀ tehneiden mutta kovia kokeneiden ihmisten kohtaloita uudessa valossa.

"Muistelmia kuolleesta talosta" oli Dostojevskin ensimmÀisiÀ merkittÀviÀ romaaneja, ja sen on sanottu pohjautuvan kirjailijan omiin kokemuksiin Omskin vankilasta. Vaikuttavan tarinan todentuntuisuus on kÀsinkosketeltavaa.

Fjodor Dostojevski (1821–1881) oli venĂ€lĂ€inen toimittaja ja novellisti, josta tuli yksi maansa kaikkien aikojen merkittĂ€vimmistĂ€ kirjailijoista. Dostojevskin tyylille ominaista on ihmismielen ristiriitaisuuden kuvaus ja realistisen otteen taidokas yhdistĂ€minen eksistentialismiin. Kirjailijan tunnetuimpiin romaaneihin lukeutuvat massiiviset teokset Rikos ja rangaistus sekĂ€ Karamazovin veljekset.