(1)

Neuvostoliiton varjossa kasvanut kansa

E-book


Suomalaisten ylisukupolvinen kokemus 1900-luvun alusta aina sen viimeiselle vuosikymmenelle saakka oli elÀmÀ Neuvosto-VenÀjÀn varjossa. Sen mukaisesti nÀhtiin historia, koettiin nykyisyys ja odotettiin tulevaisuutta. VuosikymmenestÀ toiseen suomalaisten suuret tunteet - uho ja alistuminen, pelko ja huojennus, toivo ja toivottomuus suuntautuivat itÀÀn.

Suomalainen kokemus itÀnaapurin pitkÀstÀ varjosta ei rajoittunut vain ulkopolitiikkaan tai valtiollisiin instituutioihin, vaan siitÀ tuli osa suomalaisten itseymmÀrrystÀ kansallisen elÀmÀn kaikilla tasoilla.

Neuvostoliitto vaikutti kansakuntaamme niin merkittÀvÀllÀ tavalla, ettÀ sen hÀviÀminen synnytti meillÀ suuren henkisen tyhjiön. Mielenkiintoinen kysymys on, mitÀ sen hÀvittyÀ on tullut tilalle.

SelvÀÀ on, ettÀ Jeltsinin, Medvedevin ja ennen kaikkea Putinin VenÀjÀ on muokannut uudelleen meidÀn kÀsityksissÀmme itÀnaapurista, omasta itsestÀmme, historiastamme ja asemastamme tÀssÀ maailmassa.

Professori Timo Vihavaisen veitsenterÀvÀ analyysi Suomen lÀhihistoriasta auttaa hahmottamaan olennaiset kehityslinjat. Samalla se paljastaa itsestÀÀnselvyyksinÀ pidettyjen suomalaisilmiöiden taustalla olevat kansalliset traumat, turhaumat sekÀ vÀÀrÀt uskomukset ja totuudet.

FT Timo Vihavainen on toiminut VenÀjÀn tutkimuksen professorina Helsingin yliopistossa ja mm. Suomen Pietarin instituutin johtajana HÀn on julkaissut runsaasti VenÀjÀn ja Suomen historiaan liittyviÀ tutkimuksia, yleisesityksiÀ ja esseitÀ suomeksi, venÀjÀksi ja englanniksi. Yksi hÀnen kiitetyimpiÀ julkaisujaan on erittÀin hyvÀn vastaanoton saanut RyssÀviha - VenÀjÀn-pelon historia.