(5)

Outsiders

E-book


En av de absoluta amerikanska ungdomsklassikerna

»En banbrytande ungdomsklassiker.« New York Times

»RÄ, uppriktig och autentisk.« The Guardian

Ingen har sagt att livet Àr enkelt, men 14-Ärige Ponyboy Curtis Àr rÀtt sÀker pÄ att han fattat hur saker hÀnger ihop. Han ser sig sjÀlv som en outsider. Han vet att han kan lita pÄ sina tvÄ bröder, Darry och Sodapop. Och han vet att han kan rÀkna med sina verkliga vÀnner som skulle göra vad som helst för honom, som Johnny och Skojarn.

Utöver det finns det inte mycket att förlita sig pÄ, förutom att det kommer att bli nya sammandrabbningar med Socs, ett gÀng rikemanskillar som gÀrna roar sig med att spöa upp sÄdana som honom. Men Àven dÀr har Ponyboy i alla fall koll pÄ ungefÀr vad han kan förvÀnta sig - fram till den ödesdigra natt nÀr det gÄr för lÄngt och han och Johnny av misstag dödar en av killarna i Socs.

Outsiders Àr en av de stora amerikanska ungdomsklassikerna, med över 15 miljoner sÄlda exemplar vÀrlden över.

I svensk översÀttning av Lars Göran Larsson.

S. E. HINTON [född 1948] Àr en amerikansk författare. Hon började skriva sin stilbildande ungdomsroman Outsiders redan pÄ high school, och debuterade vid 19 Ärs Älder. 1988 tilldelades hon det prestigefulla Margaret A. Edwards-priset av American Library Association för sitt bidrag till ungdomslitteraturen. Outsiders filmatiserades 1983 av Francis Ford Coppola, med storstjÀrnor som Matt Dillon, Patrick Swayze, Rob Lowe, Diane Lane och Tom Cruise i rollerna.

»SprÀngfylld av spÀnning och dramatik.« The Chicago Tribune

»En fint melodramatisk berÀttelse om ung utsatthet, om killars vÀnskap och om drömmen om att nÄgon gÄng göra mer Àn bara överleva.« Ella Andrén, dagensbok.com

»Hinton vill skapa förstÄelse för att vi alla föds med olika förutsÀttningar.« Betyg: 4 av 5 - BTJ