(0)

Peder Noes (1845-1913)

E-book


Sommeren 1885 var meget anspÌndt i Danmark. Landet havde en højreregering udnÌvnt af kongen. Denne regering kunne ikke fü godkendt sine lovforslag af Folketinget, der var domineret af Venstre, som reprÌsenterede bønderne. Derfor sendte regeringen Folketinget hjem og udstedte lovene med kongens underskrift, men altsü mod Folketingets vilje. Det var Venstre selvfølgelig rasende over.

Folketingets formand Chresten Berg rejste rundt i landet med de andre venstreledere og holdt store protestmøder, med masser af deltagere.

Et af disse møder blev holdt i Holstebro. Her havde indenrigsministeren givet en hemmelig ordre til politiet om at overvüge mødet fra talerstolen, da man vidste, at Berg ikke ville tale, hvis han havde politiet i ryggen.

Som ventet nÌgtede Berg at tale, da politimesteren satte sig pü tribunen. Det endte sü med, at mødets dirigent gürdejer Peder Noes, sammen med redaktør Thomas Nielsen, bad politimesteren om at forlade tribunen, og da han nÌgtede, tog de ham forsigtigt under armene og førte ham ned.

Et par dage efter blev de begge arresterede og ført til København, hvor de sad isolerede i varetÌgts-arrest i mere end 3 müneder. Da dommen faldt, blev de idømt yderligere 6 müneders fÌngsel pü almindelig fangekost. Under fÌngselsopholdet og bagefter fik de sympatitilkendegivelser fra hele landet. Mange ür senere blev de begge riddere af Dannebrog.

Denne bog forsøger at beskrive Peder Noes liv og baggrund ved hjÌlp af hans selvbiografier og de breve, han og konen udvekslede under fÌngselsopholdet. Her für man indblik i Holstebrosagen og hvordan en stor gürd i Vejrum i Nordvestjylland blev drevet.