(3)

Profeterna vid Evighetsfjorden

E-book


Vinnare av Nordiska rÄdets litteraturpris 2013!Landet hÀr Àr djupt inskuret av fjordar, det har strÀckt ut en arm och gripit tag i Morten Falck och vridit honom ur havets klor. Och hÀr stÄr han nu och vet inte riktigt vad han ska göra med sitt liv.

Året Ă€r 1787 nĂ€r prĂ€sten Morten Falck lĂ€mnar Köpenhamn och fĂ€rdas till Grönland och kolonin Sukkertoppen för att kristna dess odöpta infödingar, som har hĂ€ngett sig Ă„t kĂ€tteri och villolĂ€ror. Morten vill genomlysa kolonin med förnuft och upplysning. Men bland grönlĂ€nningarna pyr ilskan över de danska missionĂ€rernas övergrepp och lĂ€ngre in i landet lurar ett uppror. Boplatsens profeter, Habakuk och Maria Magdalene, Ă€r fast beslutna att fördriva den danska kolonialmakten. Det Ă€r först i mötet med Grönland och det folk han försöker tĂ€mja som Morten möter sitt eget mörker och drabbas av hemlĂ€ngtan och resignation. Efter att ha fĂ€rdats över öppet hav och djupt in i de grönlĂ€ndska fjordarna, bevittnat valfĂ„ngst och straffexpeditioner, Ă„tervĂ€nder Morten till Köpenhamn. DĂ€r tĂ€tnar sĂ„vĂ€l historien som dimstrĂ„ken över stadens limkokerier, ölbryggerier, textilfabriker och garverier. Vi hör de hĂ„rda, rytmiska slagen frĂ„n Ă„ngmaskiner, kĂ€nner stanken frĂ„n rĂ€nnstenen och Ă„ser den stora branden som 1795 utplĂ„nar stora delar av staden.

Profeterna vid Evighetsfjorden Àr en storslagen historisk roman om grönlÀndarnas frihetskamp, skriven i Tolstojs anda och redan omtalad som en klassiker bland litteraturkritiker. Den bygger pÄ verkliga hÀndelser och upplysningstidens pÄtagliga kulturkrock mellan grönlÀndarna och danskarna.