(0)

Raamatun heprean lukemisto

E-book


Vanhan testamentin hepreankielisistÀ teksteistÀ koottu lukemisto on tarkoitettu Raamatun heprean opiskeluun. Se sopii kÀytettÀvÀksi sekÀ peruskursseilla heprean kieliopin opintojen ohessa ettÀ itseopiskelussa. Kirjaa voidaan kÀyttÀÀ myös kansalais- ja työvÀenopistoissa. Tekstit on valittu eri puolilta Vanhaa testamenttia, jotta opiskelija tutustuisi edustavasti kirjallisuuden eri lajeihin - sekÀ proosaan ettÀ runouteen. Oppikirjan sanasto ja selitykset tekevÀt tekstien ymmÀrtÀmisen vaivattomaksi ja lukemisen jopa nautinnoksi. Heprean taito kasvaa kohisten. Tarkoituksena on osoittaa, ettÀ heprea ei ole niin vaikea kieli kuin usein luullaan.

KIRJOITTAJAT

Tapani Harviainen, FT, seemilÀisten kielten professori, Helsingin yliopiston Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitos. Erityisaloja: heprean ÀÀnnehistoria, heprealaiset kÀsikirjoitukset Pietarissa ja Liettuan karaiimiyhteisö.

Raija Sollamo, TT ja FL, Raamatun alkukielten professori (emerita), Helsingin yliopiston eksegetiikan laitos. Erikoisalat: Septuaginta ja Qumranin tekstit.

SITAATTI : Tiesitkö, ettÀ heprean sana "saq" on suomeksi sekÀ "sÀkki" ettÀ "surijan tai katujan lannevaate"? Siksi Joonan kirjassa katuvat ninivelÀiset pukivat sekÀ itsensÀ ettÀ karjansa sÀkkeihin. Europpalaisten kielten sana sÀkki nÀyttÀÀ olevan laina hepreasta (tai foinikiasta).