(0)

Rosencrantz mot Guildenstern : en möjlig dialog

E-book


I sin memoarbok Ute i livet berÀttar Per WÀstberg om ett telefonsamtal med Olof Lagercrantz som just lagts in pÄ thoraxavdelningen pÄ Karolinska sjukhuset: Han hade begÀrt allmÀn sal för att hÄlla kontakt med mÀnskligheten, nu hamnade hans Àrkefiende Lars Gyllensten i sÀngen intill. Olof föreslog att de skulle glömma sina konflikter och pÄ nytt bli vÀnner. Gyllensten, lÄngsinnast av mÀnniskor, vÀgrade.

Det Àr utgÄngspunkten för detta tidlösa samtal. Vi vet inte hur dialogen i verkligheten utvecklades. BÄde med hÀnsyn till den osÀkerheten och av önskan att inte binda stycket till just Lagercrantz och Gyllensten har jag gett figurerna nya namn, hÀmtade frÄn tvÄ bifigurer i Hamlet (tidigare utnyttjade i teatersammanhang). Samtalet gÄr dock tillbaka pÄ de idéer och erfarenheter som de bÄda kontrahenterna i verkligheten var bÀrare av. Replikerna kunde ha fÀllts.

Men tanken Àr att de bÄda antagonisterna ska företrÀda ideologier och hÄllningar utöver deras personliga bakgrund. Deras konfrontation gör ansprÄk pÄ en vidare giltighet Àn ett grÀl pÄ det privata planet.