(1)

Sevastopoli

E-book


Leo Tolstoi vie lukijansa Sevastopoliin joulukuussa 1854. PÀÀhenkilö astuu sisÀÀn seurahuoneen suureen saliin, joka on muutettu sotasairaalaksi. HÀn keskustelee loukkaantuneiden kanssa ja yrittÀÀ keksiÀ sanottavaa. Sotilaille kotopuolessa syötetty kuva taisteluiden glooriasta alkaa rapistua, kun pÀÀhenkilö kÀvelee veristen sÀnkyjen vÀlejÀ.

TĂ€mĂ€ ja kaksi muuta kokoelman tarinaa Sevastopolin piirityksestĂ€ perustuvat Leo Tolstoin omiin kokemuksiin Krimin sodassa (1853–1856). Kokoelman tarinoita pidetÀÀn Tolstoin myöhemmĂ€n suurteoksen, Sodan ja rauhan, tapahtumien esiversioina. Tolstoi asettaa taidokkaasti vastakkain sodan jĂ€rjettömĂ€n julmuuden ja sotilaiden opetteleman apaattisuuden ja vĂ€linpitĂ€mĂ€ttömyyden.

Leo Tolstoi (1828–1910) on venĂ€lĂ€isen realismin kulmakiviĂ€ ja yksi tunnetuimmista venĂ€lĂ€isistĂ€ kirjailijoista. HĂ€nen pÀÀteoksensa Sota ja rauha (1865–1869) ja Anna Karenina (1875–1877) kuuluvat maailmankirjallisuuden pidetyimpiin kirjoihin. Monilahjakas Tolstoi ei kaihtanut yhteiskunnallisten tai uskonnollisten nĂ€kemysten lisÀÀmistĂ€ teoksiinsa.