(48)

Sokrates ja rakkauden tikapuut

audiobook


Hopliitit pidÀttÀvÀt Sokrateen ja heittÀvÀt hÀnet tylysti tyrmÀÀn. Vanha filosofi kompastuu, lyö pÀÀnsÀ ja menettÀÀ hetkeksi muistinsa. TÀmÀ saa Sokrateen miettimÀÀn: "MitÀ oikein on tapahtunut? Minua on syytetty nuorison villitsemisestÀ ja vieraiden jumalien palvonnasta? Olenko minÀ syyllistynyt sellaiseen? Sokrates ryhtyy pohtimaan vankityrmÀssÀ omaa elÀmÀÀnsÀ, onnistumisiaan ja epÀonnistumisiaan, omaa kasvuaan ja omia opettajiaan kuten papitar Diotimaa, joka kertoi hÀnelle salaperÀisistÀ rakkauden tikapuista.

Sokrates miettii mikÀ johti tilanteen siihen, ettÀ ateenalaiset haastoivat hÀnet oikeuteen? Lukijalle alkaa paljastua vallanpitÀjien kavala salajuoni. EdessÀ on ennenÀkemÀtön oikeussalidraama. Sokrates kuuntelee viisauden jumalattaren ohjeita ja puhuu oikeuden edessÀ rohkeasti ja pelottomasti. Puhuuko hÀn kenties liiankin rohkeasti? EntÀ kuka on oikeudenkÀynnin todellinen voittaja? Kuinka Sokrateen kÀy? MikÀ on Sokrateen jÀrkkymÀttömÀn mielenrauhan salaisuus? Oliko Sokrates samalla sekÀ suuri filosofi ettÀ mystikko?

TAAVI KASSILA kiinnostui filosofi Sokrateesta jo koulupoikana. HĂ€n sukeltaa tĂ€ssĂ€ dokumenttiromaanissaan Sokrateen elĂ€mÀÀn. Siihen mitĂ€ siitĂ€ tiedetÀÀn ja myös siihen mistĂ€ tekstit eivĂ€t juurikaan kerro. NĂ€in syntyy ainutlaatuinen tarina lĂ€nsimaisen filosofian isĂ€stĂ€, hĂ€neen liittyvĂ€stĂ€ arvoituksesta, siitĂ€ mikĂ€ sai vallanpitĂ€jĂ€t vihaamaan tĂ€tĂ€ miestĂ€ ja siitĂ€ kuinka Sokrates kiipesi rakkauden tikapuita yhĂ€ korkeammalle.ï»ż


Narrator: Taavi Kassila
Duration: