(0)

Sorteper, 1. del

E-book


"Da jeg blev fire ür gammel, kom godsejer Gordon for at se pü mig. Han undersøgte mine øjne og mine tÌnder og følte hele vejen ned pü mine ben. Derefter mütte jeg gü, trave og galopere foran ham. Han sü ud til at kunne lide mig og sagde: "Nür den er blevet trÌnet, vil den klare sig fint."

Min ejer sagde, han selv ville ride mig til, da han ikke ønskede, jeg skulle blive skrÌmt eller komme til skade. Og han spildte ingen tid. NÌste dag begyndte han."

I Anna Sewells klassiker fortæller hesten Sorteper om sit liv i England i 1820’erne. Sorteper oplever både at bo hos mennesker, der holder af ham og passer på ham, men han prøver også, hvordan det er at have ejere, der ikke tager sig ordentligt af deres heste. Historien satte som en af de første bøger et tiltrængt fokus på dyrevelfærd.

Anna Sewell (1820-1878) var en engelsk forfatter og kvinden bag en af de bedst sÌlgende bøger nogensinde "Black Beauty", der pü dansk büde er udkommet under originaltitlen og som "Sorteper". "Sorteper" var oprindelig skrevet som et vÌrk til mennesker, der arbejdede med heste, og bogen lÌgger i høj grad vÌgt pü dyrevelfÌrd og respekten for büde mennesker og dyr. Anna Sewell skrev bogen, mens hun var sengeliggende efter lÌngere tids sygdom, og hun døde kun fem müneder efter bogens udgivelse. Selvom Anna Sewell ikke oprindeligt skrev "Sorteper" til et børnepublikum, regnes bogen i dag som en klassiker inden for børne- og ungdomslitteraturen.