(0)

Sprogforum 58: Begyndersprog

E-book


Dette nummer af Sprogforum om begyndersprog indeholder en rÊkke artikler som fra forskellige vinkler illustrerer, belyser og analyserer arbejdet med begyndersprog fra folkeskolens yngste elever til studerende pÄ universitetet. SpÞrgsmÄlene, som tages op, er mange: HvornÄr skal begyndersprog begynde? I 1., 3. eller 5. klasse? Hvordan skal vi undervise i begyndersprog? Hvilke materialer skal vi bruge, og hvilken rolle spiller lÊreren, eleven, sproget og konteksten? Bidragene i dette nummer af Sprogforum er meget forskellige, men udspringer alle af en fÊlles interesse for begyndersprog, pÊdagogik og sproglÊring.

Der ser ud til at vĂŠre momentum for begyndersprog i Danmark ─ ikke mindst foranlediget af den nye skolereform som indebĂŠrer at eleverne i folkeskolen fra august skal starte tidligere med bĂ„de engelsk, tysk og fransk. Det betyder, at man fĂ„r yngre elever og nye sammenhĂŠnge i bĂ„de social, kognitiv og emotionel forstand. Hermed vil der komme nye udfordringer i lĂŠreruddannelserne og i forhold til de kvalifikationer, lĂŠrerne skal have.

Det drejer sig isÊr om nye sproglige og pÊdagogiske udfordringer. Og mÄske ogsÄ udfordringer af den gode slags, for med yngre bÞrn er man nÞdt til at tÊnke kreativt og arbejde ud fra kommunikative principper; grammatik vil som udgangspunkt ikke vÊre en farbar vej for at lÊre det nye sprog. LÊrerne mÄ tage sprogligt afsÊt i det bÞrnene interesserer sig for, det de ved noget om, og det de synes er sjovt, sÄ de opretholder glÊden ved at lÊre sprog.