(7)

SS-kommando Otto Skorzeny : Euroopan vaarallisin mies

E-book


EnsimmÀinen objektiivinen selonteko legendaarisen SS-kommandon Otto Skorzenyn elÀmÀstÀ ja urasta. Skorzenyn julkikuva ja maine on tÀhÀn asti perustunut lÀhinnÀ hÀnen omiin, varsin vÀritettyihin muistelmiinsa.

SS-ObersturmbannfĂŒhrer Otto Skorzeny tunnetiin urheana sotilaana, jonka uhkarohkeat operaatiot toisen maailmansodan aikana tekivĂ€t hĂ€nestĂ€ Hitlerin suosikin. Yksi hĂ€nen kuuluisimmista saavutuksistaan oli Italian hallituksen vangituttaman Benito Mussolinin vapauttaminen vuorenhuipulla olleesta hotellista ja tĂ€mĂ€n kuljettaminen turvaan saksalaisten luokse syyskuussa 1943.

Skorzenyn ansiot olivat merkittÀviÀ, mutta hÀn oli myös kuuluisuutta janoava egoisti, joka mielellÀÀn otti toisten saavutukset omiin nimiinsÀ. HÀn oli neuvokas ja urhea sotilas, mutta myös paatunut natsi, joka sodan jÀlkeen suunnitteli LÀnsi-Saksan demokraattisen hallituksen kaatamista.

Sodan jÀlkeen Skorzeny asettui Espanjaan ja toimi mm. Saksasta paenneiden natsien verkoston keskeisenÀ johtohahmona. Samalla hÀn myi tietoja eri maiden tiedustelupalveluille - myös kaikista yhteistyökumppaneista epÀtodennÀköisimmÀlle, Israelin Mossadille. Lukuisien liiketoimiensa avulla Skorzenysta tuli miljonÀÀri.

Kirja perustuu laajaan tutkimukseen, jonka aineistona ovat olleet mm. Britannian tiedustelupalvelun, CIA:n, Neuvostoliiton sisĂ€ministeriön, SS:n arkistojen ja NĂŒrnbergin oikeudenkĂ€yntien dokumentit sekĂ€ Liittoutuneiden kuulustelupöytĂ€kirjat.