(0)

Thomas' billede

E-book


I Lisbeth Bendixens generationsroman "Thomas' billede" tegnes tre kvindeportrÌtter, der pü hver sin müde afspejler samfundets og ikke mindst kvindefrigørelsens udvikling i løbet af det 20. ürhundrede i Danmark.

Da Sigrid dør som 75-ürig, overtager hendes 50-ürige datter Laura en kasse fra sin mor fyldt med dagbøger. Hun für via dagbøgerne kendskab til den unge Sigrids indre liv, hvor frihedsdrømme og kunstneriske idÊer endnu stür i fuld flor. Senere blev netop de kvaliteter fortrÌngt af rollen som mor og hustru med dertilhørende gøremül i hjemmet.

Laura fik i kontrast til sin mor mulighed for at udleve sig selv som kunstmaler, men har til ogsü oplevet, at der ikke er plads til büde at vÌre frihedssøgende kunstner og familiemenneske - i hvert fald ikke som kvinde. Hun har levet efter devisen om "enten-eller".

Det ser umiddelbart ud som om Lauras voksne datter, der bor i et kollektiv med sit barn, har formüet at forene det hele i Êt liv. Men under overfladen lurer et begÌr, som ikke kan fü forløsning.

Lisbeth Bendixen (1923-2004) var en dansk forfatter og lyriker. Hun debuterede officielt som digter i 1958, da hun fik en rÌkke digte udgivet i tidsskriftet "Hvedekorn", men det var først i 1975, da da hun vandt Politikens Kronikkonkurrence, at hun for alvor sprang ud som forfatter. rnSiden skrev Lisbeth Bendixen en rÌkke anmelderroste romaner, og hendes arbejde er flere gange blevet belønnet med legater fra Statens Kunstfond.