(0)

Til den unge tjenestepige

E-book


"Der siges sĂ„ ofte ’kun et tjenestetyende’, thi sĂ„vel blandt mange herskaber, som blandt tyende selv, er der en tilbĂžjelighed til at overse denne stillings betydning. Den er ganske vist pĂ„ et af de laveste trin pĂ„ rangstigen, og dog formĂ„r ingen betitlet, fornem og formuende personlighed at udbrede mere tilfredsstillelse og velvĂŠre i sin kreds, end et tyende kan det i sin."

Fanny Tuxens lille bog fra 1886 henvender sig til unge piger, der for fÞrste gang skal ud at tjene som tjenestepiger. Ud fra et kristent synspunkt beskriver den, hvordan en god tjenestepige opfÞrer sig bÄde pÄ arbejdet over for resten af tyendet og herskaberne, og i den sparsomme fritid sammen med sine jÊvnaldrende. Bogen giver et spÊndende indblik i livet som tyende i slutningen af 1800-tallets Danmark.

Fanny Tuxen (1832-1906) var dansk forfatter og skrev fortÊllinger til bÄde voksne, unge og bÞrn. Hun debuterede med "En moders fortÊllinger" fra 1866 under pseudonymet Eva og skrev desuden en rÊkke smÄ fortÊllinger til "BÞrnevennen" under samme navn.

Foruden de mange skĂžnlitterĂŠre udgivelser skrev Tuxen en rĂŠkke vejledende skrifter til unge kvinder om, hvordan man bedst begik sig i livet. Herunder kan nĂŠvnes "Til bruden fra en sĂžlvbrud", "Til moderen fra en bedstemoder" og "Til den unge tjenestepige".