(0)

Tiukka paikka

E-book


PĂ€ivi Nerg joutui tapahtumien polttopisteeseen, kun maahan saapui 30 000 turvapaikanhakijaa.

SyksyllÀ 2015 kaikki muuttui. PÀivi Nergin tehtÀvÀt sisÀministeriön kansliapÀÀllikkönÀ olivat siihen saakka olleet strategiatason työtÀ. Ministeriön eri hallinnonalat hakivat toimivia yhteistyömuotoja. Sitten tilannekuva meni tÀysin uusiksi, ja suunnitellut yhteistyökuviot tulivat kÀyttöön kuin varkain.

Euroopassa tapahtui jo kesÀllÀ 2015, Suomessa alkoi tapahtua elokuussa. KansliapÀÀllikön tehtÀvÀt vaihtuivat nopeaan tahtiin operatiivisen tason työksi, kun Suomeen alkoi tulla pÀÀasiassa Tornion kautta tuhansia turvapaikanhakijoita. Vuonna 2014 turvapaikanhakijoita tuli Suomeen noin 3 300, vuonna 2015 yli 30 000.

Nerg laittoi kÀdet kyynÀrpÀitÀ myöten saveen ja alkoi johtaa kriisiryhmÀÀ sisÀministeriöstÀ kÀsin. Erottajan joka aamuisissa tilannekokouksissa olivat alkuun mukana muun muassa sisÀministeri Petteri Orpo, poliisiylijohtaja ja rajavartiolaitoksen pÀÀllikkö sekÀ monia muita johtavia viranhaltijoita ja yhteistyökumppaneita.

KriittisimmÀt hetket Suomen turvapaikkanÀyttÀmöllÀ nÀhtiin syksyllÀ ja loppuvuodesta 2015 sekÀ alkuvuodesta 2016. Sen jÀlkeen uusien turvapaikanhakijoiden mÀÀrÀ laski. Suomen maahanmuuttohallinto eli sisÀministeriö oli kuitenkin uuden edessÀ.

PÀivi Nerg kertoo nyt, kuinka hÀn nÀki ja koki Suomea koetelleen turvapaikanhakijailmiön. HÀn oli aitiopaikalla pÀÀttÀmÀssÀ toimintamalleista. Kuinka kaikesta selvittiin? Miten median paine vaikutti työhön? Millainen vaikutus oli maahanmuuttovastaisilla ryhmillÀ? Millaisen jÀljen poikkeuksellinen aika jÀtti suomalaiseen yhteiskuntaan - ja ihmiseen?

PÀivi Nerg (os. Vesterinen) toimi sisÀministeriön kansliapÀÀllikkönÀ vuosina 2012-2017. Tammikuusta 2018 lÀhtien hÀn on työskennellyt valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteerinÀ. Nerg on koulutukseltaan maatalous- ja metsÀtieteiden maisteri ja agronomi.

Nina JÀrvenkylÀ on Iltalehden ulkomaantoimittaja. HÀn on raportoinut muun muassa Irakista, mistÀ suuri osa vuoden 2015 turvapaikanhakijoista saapui. Docendo julkaisi vuona 2016 hÀnen ja Timo Hellenbergin teoksen SilminnÀkijÀt - taistelu Ukrainasta.