Litteraturvetaren Staffan Bergsten har följt Tomas Tranströmer sedan debuten 1954 och ägnat delar av sin forskning åt författarskapet. Nu utkommer han med en omfattande biografi över poeten: Tomas Tranströmer. Ett diktarporträtt.
I Tomas Tranströmers tidiga diktning saknas till stora delar orden ”jag” och ”mig” och hans böcker bär titlar som Hemligheter på vägen och Den stora gåtan. Hur skriver man egentligen en biografi över en så utpräglat privat person? frågar sig Staffan Bergsten i förordet till sin bok. Och hur viktigt är det med kunskaper om författarens liv för förståelsen av dennes verk? ”Man behöver inte veta någonting om en författare för att läsa honom”, säger Tranströmer själv. ”Om somliga författare, t ex Strindberg, vet man för mycket. Om andra, t ex Shakespeare, nästan ingenting. Shakespeare blir inte sämre för det.” Ändå ger sig Staffan Bergsten i kast med sitt uppdrag utan att tveka. Han tecknar en yttre bild av poetens levnadsförlopp, berättar om uppväxt, skolgång och yrkesbana som psykolog, om naturintresset, musiken och resorna. Men framför allt riktar han in sig på diktarens inre värld såsom den framträder i hans poesi.
I Tomas Tranströmer. Ett diktarporträtt utnyttjar Staffan Bergsten sin väldokumenterade förmåga till närläsning och blir på så vis läsarens ciceron in i ett poetiskt universum med musikaliska förtecken. Drag efter drag läggs till ett diktarporträtt som efterhand framträder allt tydligare.