(0)

Trauma og organisk hjernelidelse

E-book


”I en del tilfĂŠlde synes vi med nĂŠsten absolut sikkerhed at kunne fastslĂ„ traumet som eneĂ„rsag til de senere optrĂŠdende hjernetilfĂŠlde. Men hos andre tilskadekomne er det derimod lige sĂ„ klart, at traumet har ramt en forud mere eller mindre invalid hjerne, der var mĂŠrket af neuropatisk disposition, af syfilis, arteriosklerose eller Ă„relangt alkoholmisbrug.”

Forskere har lĂŠnge vĂŠret enige om, at et voldsomt traume kan fĂžre til psykisk sygdom eller psykiske problemer. I ”Trauma og hjernelidelse” fĂ„r vi et indblik i opfattelsen af denne sammenhĂŠng, som psykiatere og neurologer sĂ„ pĂ„ det omkring Ă„rhundredeskiftet. Artiklen er skrevet af neurolog og psykiater August Wimmer, der var en af de fĂžrende autoriteter pĂ„ omrĂ„der i 1909, hvor artiklen blev offentliggjort i Ugeskrift for LĂŠger.

August Wimmer (1872-1937) var en dansk lÊge og professor, der skrev en lang rÊkke bÞger og artikler om folkesundhed og psykiatri. Han var bÄde uddannet inden for psykiatri og neurologi og var i mange Är direktÞr for Sankt Hans Hospital. August Wimmer var professor i psykiatri ved KÞbenhavns Universitet.