(0)

Vanhan pastorin muistelmia

E-book


Vanha pappi saapuu ylÀngölle, jossa hÀnen lapsuudenkotinsa aikaisemmin seisoi. NÀky vie hÀnet menneseen: HÀn nÀkee itsensÀ pienenÀ poikana pappilan pihalla. Pappi alkaa keriÀ auki tarinaansa, hÀn kertoo kaikista niistÀ elÀvistÀ ja kuolleista, joita hÀn on elÀmÀnsÀ aikana kohdannut.

"Miksi pelkÀÀmme vainajien ruumiita? EihÀn ruumis mitÀÀn voi; siinÀ makaa se ja maatuu. ElÀvÀÀ ihmistÀ on usein syytÀ pelÀtÀ, ruumista ei koskaan, sanoo jÀrkemmekin."

"Vanhan pastorin muistelmia" on Karl Jacob Gummeruksen romaani vuodelta 1898. Tarinassa ollaan peruskysymysten ÀÀrellÀ; pappi tekee tarkkoja havaintoja ihmisistÀ, elÀmÀstÀ ja kuolemasta.

Karl Jacob Gummerus (1840–1898) oli suomalainen kustantaja, kirjailija ja lyseon lehtori. HĂ€n syntyi Kokkolassa, kĂ€vi lukion Vaasassa ja muutti Helsinkiin opiskelemaan yliopistossa. Gummerus perusti kustantamo K.J. Gummerus Oy:n vuonna 1872. HĂ€nen romaaninsa "YlhĂ€iset ja alhaiset" oli ensimmĂ€inen Gummeruksen kustantama kirja ja myös ensimmĂ€isiĂ€ suomeksi kirjoitettuja romaaneja. Gummerus toimitti myös aikakauslehtiĂ€.