(114)

Zarifa - Naisen taistelu Afganistanissa

audiobook & e-book


Lannistumaton naisten oikeuksien puolustaja

Zarifa Ghafarin tarina kertoo afgaaninaisen rohkeasta taistelusta, jota hÀn on kÀynyt henkensÀ kaupalla ihmisoikeuksien puolesta ÀÀri-islamisteja vastaan.

Zarifa Ghafarista tuli pormestari konservatiiviseen Wardakin maakuntaan Afganistaniin vuonna 2018. HÀn oli 24-vuotiaana maan nuorin pormestari ja ensimmÀinen nainen kyseisessÀ tehtÀvÀssÀ. EnsimmÀinen pÀivÀ uudessa virassa ei ollut helppo: kaupungintalon edessÀ hÀntÀ oli vastassa vihainen ihmisjoukko, ja hÀnen pÀÀstyÀÀn sisÀÀn miespuoliset kollegat marssivat ulos.

Ghafari ei kuitenkaan luovuttanut, ei vaikka hÀnet yritettiin tappaa kolmesti. HÀn lopetti maakunnassa vallinneen korruption ja yritti nostaa naisten asemaa huolimatta kaikesta uhkailusta, joka lopulta johti hÀnen isÀnsÀ murhaan. Mutta kun talibanit nousivat uudelleen valtaan vuonna 2021, Ghafari tiesi olevansa heidÀn mustalla listallaan, ja hÀnen oli paettava.

Zarifa on ainutlaatuinen ja rehellinen muistelmateos, joka luo kokonaiskuvaa Afganistanin kahdesta viimeisestÀ vuosikymmenestÀ. Ghafari kertoo tekemÀstÀÀn työstÀ ja naisista, joita hÀn edelleen yrittÀÀ auttaa Talibanien hallitsemassa maassa, ja omasta visiostaan siitÀ, kuinka ruohonjuuritason aktivismi voi muuttaa naisten elÀmÀÀ kaikkialla maailmassa.

Zarifa Ghafari (s. 1992) on afganistanilainen aktivisti ja poliitikko. HÀn asuu nykyÀÀn miehensÀ kanssa Bonnissa.

Hannah Lucinda Smith on freelance-toimittaja, joka on raportoinut LĂ€hi-idĂ€stĂ€ useiden vuosien ajan. Afganistanilaisen aktivistin ja poliitikon Zarifa Ghafarin lisĂ€ksi hĂ€n on kirjoittanut henkilökuvan myös Turkin johtajasta Recep Tayyip Erdoğanista.


Narrator: Satu Paavola
Duration: