(0)

Allt mellan himmel och jord : om Knut Lundmark, astronomin och den publika kunskapsbildningen

e-book


Vad hÀnder med vetenskapligt tankegods nÀr det nÄr lÀsare och lyssnare genom populÀrvetenskapliga kanaler? Hur fungerar kunskapsbildningen om forskning och vetenskap hos gemene man?

I Allt mellan himmel och jord studerar idéhistorikern Johan KÀrnfelt det för populariseringsprocessen sÄ avgörande mötet mellan experter och allmÀnhet. Han tar sin utgÄngspunkt i de tusentals lÀsar- och lyssnarbrev som finns bevarade i lundaastronomen Knut Lundmarks arkiv. Lundmark var djupt engagerad i arbetet med att sprida kunskaper i astronomi till bredare folklager, och han var en av fÄ forskare i samtiden som kunde kallas folkkÀr.

I boken möter vi mÀnniskor som rapporterar om konstiga himlafenomen, amatörastronomer som vill lÀmna sina egna bidrag till astronomin, och hemmatÀnkare som knÄpar med teorier om vÀrldsalltet och dess invÄnare. Gemensamt har de sitt intresse men ocksÄ att de, med varierande ambitionsnivÄ, försöker göra nÄgot av sina kunskaper. Astronomin berör och i lÀsarbreven lyser engagemanget.