(240)

Annan itseni kuolla

audioboek en e-book


MistÀ kuolema alkaa?

Anne Bertin Annan itseni kuolla on puheenvuoro hyvÀn kuoleman puolesta. Se on kaunis ja kaihoisa teos hetkeen tarttumisesta ja elÀmÀstÀ luopumisesta.

Anne Bert saa 59-vuotiaana tietÀÀ sairastavansa parantumatonta tautia, joka vÀÀjÀÀmÀttÀ johtaa kivuliaaseen kuolemaan. Pian hÀn ymmÀrtÀÀ rakastavansa elÀmÀÀ niin paljon, ettÀ pÀÀttÀÀ antaa itsensÀ kuolla.

PÀÀtös armokuolemasta saa Bertin tarttumaan elÀmÀÀn tiukemmin kuin koskaan. HÀn liikkuu paljon niin kauan kuin jalat kantavat ja viettÀÀ aikaa perheensÀ ja ystÀviensÀ kanssa. HÀn kÀy lÀpi tunteita jÀrkytyksestÀ ja suuttumuksesta suruun ja luopumiseen, tekee huomioita lÀheisten ja lÀÀkÀrien reaktioista ja pohtii kuolemaa. MitÀ se on ja milloin se alkaa?

Annan itseni kuolla on kaunis ja kaihoisa teos hetkeen tarttumisesta ja elÀmÀstÀ luopumisesta. Kirja ei saarnaa eutanasian puolesta, vaan auttaa ymmÀrtÀmÀÀn, miksi joku voi haluta armokuoleman. Bertin teos muistuttaa elÀmÀn lyhyydestÀ ja arkisiltakin tuntuvien asioiden hÀmmÀstyttÀvÀstÀ kauneudesta.

Teoksen suomalaisen esipuheen on kirjoittanut Terhokodin pitkÀaikainen johtaja, ylilÀÀkÀri Juha HÀnninen.

Anne Bert (1958–2017) oli ranskalainen kirjailija ja työskenteli johtajana kirjankustantamossa. Vuonna 2015 hĂ€nellĂ€ diagnosoitiin amyotrofinen lateraaliskleroosi eli ALS, joka rappeuttaa etenevĂ€sti liikehermoja, surkastuttaa lihaksia ja johtaa lopulta tukehtumiskuolemaan. Bert halusi pÀÀttÀÀ itse kuolemansa hetkestĂ€ ja muutti Belgiaan, jossa armokuolema on laillinen. HĂ€n kuoli lÀÀkĂ€reiden avustamana 2.10.2017.


Verteller: Pinja Flink
Duurtijd: