(47)

Antautuminen

audioboek en e-book


Romaani elÀmÀstÀ erityisherkkyyden ehdoilla

”Halusin olla osa laumaa, ja sitten taas en. Sama toistui kotona, ystĂ€vien kanssa, työtehtĂ€vissĂ€, kaikkialla. Pikku hiljaa olin oppinut tunnistamaan keinahteluni. Mutta vĂ€syin nopeammin kuin muut. VĂ€syin hymyilemÀÀn, vĂ€syin pidĂ€ttelemÀÀn suorasukaisuuksia, vĂ€syin rekisteröimÀÀn uusien elĂ€mysten tulvaa. Keskustelut, ilmeet, eleet ja tauot jĂ€ivĂ€t pyörimÀÀn pÀÀhĂ€ni. Muistin kaiken kronologisesti ja yksityiskohdittain, liian tarkkaan.”

Lapsuuden kokemukset ja perhe, nuoruusiÀn ystÀvyydet ja rakkaudet, Àitiys ja avioliitot on kirjoitettava uusiksi kun pÀÀhenkilö oivaltaa, ettÀ elÀmÀnmittaisille kokemuksille arkuudesta, aistiherkkyydestÀ, ylivirittyneisyydestÀ ja ulkopuolisuuden tunteista löytyy yllÀttÀvÀ selitys. Koskaan ei ole liian myöhÀistÀ ymmÀrtÀÀ, ettÀ lapsuuden huoneissa asui virtahevon lisÀksi myös kolibri, kentauri ja kaskelotti.

Anja Snellman (s. 1954) on yksi rakastetuimmista ja luetuimmista suomalaisista nykykirjailijoista, joka on aina tarttunut ajankohtaisiin ja vaiettuihin aiheisiin. HÀnen rohkeasta ja omaperÀisestÀ esikoisromaanistaan Sonja O. kÀvi tÀÀllÀ (1981) tuli unohtumaton sukupolvikokemus ja klassikko, jonka yhÀ uudet lukijat löytÀvÀt.