(0)

Årsringen

e-book


Årsringen utspelar sig i en liten jĂ€mtlĂ€ndsk by i början av 40-talet och vi fĂ„r följa en familj genom ett Ă„r – Signe och Johan och deras smĂ„flickor Gunilla och Ulla-Karin. Johan arbetar vid jĂ€rnvĂ€gen och Signe delar de övriga kvinnornas vardag med man och barn. Det Ă€r ett slitsamt liv, inte direkt fattigt men heller inget överflöd.

Ute i stora vÀrlden Àr det krig, man talar beundrande om de tappra finnarnas kamp mot ryssen. Tyskarnas börjar komma hotfullt nÀra. För mÀnniskorna i byn betyder kriget ransoneringskuponger och mörklÀggningsgardiner. Den politiska diskussionen bland mÀnnen fÄr nytt liv.

Signe har sina barn att ta hand om, korna skall skötas och varje Ă„rstid kommer med sin syssla. StortvĂ€tten pĂ„ senvintern i isande vatten, baket inför sommaren, vĂ„rstĂ€dningen som tar veckor. Mitt i den jĂ€mtlĂ€ndska sommaren har hon höbĂ€rgningen som nĂ€stan knĂ€cker henne, och snart Ă€r det dags för bĂ€rplockning, ta upp potatis, slakta, laga julmaten och sĂ„ stĂ€dningen. Årsring lĂ€ggs till Ă„rsring.Ing-Marie Eriksson skildrar ett liv fyllt av omĂ€nskligt slit men ocksĂ„ av lojalitet, bygemenskap och överlevnadskonst. En berĂ€ttelse som trollbinder lĂ€saren inte minst genom sin detaljrikedom och nĂ€rhet i skildringen av de vardagliga sysslorna.