(0)

Bur Sogns Historie - 2

e-book


Andet bind af en serie pÄ tre bÞger om Bur sogn, der i dag er er en del af Holstebro kommune.

Verner Villadsen fortÊller om sin barndom i Bur Stationsby i 1920erne og hvordan det var at tjene pÄ gÄrdene i 1930erne. Han fortÊller om besÊttelsestiden i Bur, der oveni knaphed pÄ nÊsten alt, ogsÄ mÄtte igennem to af de strengeste vintre der har vÊret i landet i nyere tid.

Det er historien om stationsbyens grundlĂŠgger Anders LĂŠrke, og byens udvikling, med en lille fortĂŠlling om de fleste der har boet der indtil historien slutter i 1990.

Det er en gennemgang af sognets gÄrde og huse fra sidst i 1600tallet til omkring 1990.

Det er historien om, hvordan de fleste gÄrde i Bur blev frikÞbt fra NÞrre Vosborg i 1820erne, for ingen at blive opkÞbt, da en ny godsejer kom til godset, og mange af dem blev fÞrst helt uafhÊngig af NÞrre Vosborg fÞrst i 1900tallet.

Vi mÞder enker der var ilde stedt, hvis manden i gÄrden dÞde, og de derved mistede deres forsÞrger. En ung rask mand fik sÄ mulighed for at fÄ foden under eget bord ved at gifte sig med enken, selvom han i de fleste tilfÊlde kunne vÊre adskillige Är yngre.

Vi hÞrer om de mange bÞrn der fÞdtes, og hvor mange der igen dÞde som smÄ. Dem der overlevede skulle deltage i familiens underhold fra den tidligste barndom.

Vi fÞlger udviklingen sidst i 1900tallet, da der igen, som 100 Är tidligere, skete store forandringer i by og pÄ land, - ogsÄ i Bur.