(10)

Damm

e-book


"En humoristisk och djupt personlig berÀttelse om en kvinna som drar sig undan till havet för att finna sig sjÀlv, bortom förutsÀgbara mönster. [...] Med Damm öppnar Claire-Louise Bennett dörrarna till det kvava instÀngda rummet dÀr allt Àr pÄ ett visst sÀtt, och slÀpper in den poetiska osÀkerheten. Det Àr alldeles ljuvligt gjort av henne."

Svenska Dagbladet

"Det blir en annan sorts sĂ„ng-om-mig-sjĂ€lv; ett ibland nĂ€stan ordlöst nynnande som fĂ„r lĂ€saren – jag garanterar – att sakta ner och i ordlös meditation sjĂ€lv börja betrakta de mirakel som atomerna format."

Dagens Nyheter

”Det finns en upprorisk, ofta humoristisk nerv i sprĂ„ket som gör lĂ€sningen oavbrutet överraskande.

Damm blir en njutbart excentrisk skildring av vĂ„r lĂ€ngtan efter kontakt med vĂ„r tillvaro, en lĂ€ngtan som ju egentligen Ă€r ett livsnödvĂ€ndigt behov.”

Göteborgs-Posten

Thoreau hade sitt Walden; berĂ€ttaren i den hĂ€r boken, en namnlös kvinna, har dragit sig undan frĂ„n det myllrande livet och framlever sina dagar i avskildhet, i ett hus i en liten stad vid havet. Handlingen pĂ„gĂ„r inte bland mĂ€nniskorna, utan inom henne. LĂ€saren fĂ„r njuta av en rolig, egensinnig och kompromisslös röst som talar om att odla aubergine, hur man bör tillreda sin gröt, om möten med kor. Bennett skriver i kortare och lĂ€ngre vinjetter fram ”ett sinne i rörelse” och tecknar i lager pĂ„ lager bilden av en kvinna som brutit upp frĂ„n en relation och som Ă€r ambivalent inför framtiden. I denna bok blir vĂ€rlden Ă„terigen full av liv, ljus och rörelse; sinnesintrycken Ă€r fysiska och pĂ„tagliga, som ett barns upplevelse av vĂ€rlden i fyrfĂ€rg. Till sist handlar det kanske om att dra sig undan frĂ„n vĂ€rlden, sĂ„ att vĂ€rlden kan komma Ă„ter till en. Att göra sig mottaglig för Ă„terförtrollningen av det omgivande genom myran, tomaten, dammen.

TÀnk dig att Emily Dickinson skulle skriva prosa, sÄ kan du börja förestÀlla sig den hÀr bokens sÀregna genialitet.

The Boston Globe

I sidospÄren finns detaljerna, och egensinniga, bekÀnnelselika betraktelser kring dessa detaljer som fÄr KnausgÄrd att blekna.

NY magazine, The Cut

Monologen Àr lekfull, barnslig och stÀndigt pÄ vÀg, ledd av ett sprÄk som Àr bÄde oerhört skarpt och rappt. Ena stunden handlar den om grönsaker hon odlat, nÀsta om insikten att hon inte blir attraherad av mÀn utan att vara full. SÄdan som tanken Àr, egensinnig och oberÀknelig. En helt unik bok vill jag pÄstÄ, som nu Àntligen kommer pÄ svenska.

BÀst just nu, Nöjesguiden

Hon har lyckats bra med att skapa en personlig litterÀr bubbla för reflektioner över livet, döden och relationerna dÀremellan.

Arbetarbladet