(87)

De sista vittnena

audioboek en e-book


ÅRETS NOBELPRIS I LITTERATUR

»Jag bad dem om en enda sak: att minnas sina barnsliga ord. Sina barnsliga kÀnslor. Att ÄtervÀnda till den tid dÄ de fortfarande var Ànglar. För jag visste: detta kan inte berÀttas med andra ord.« - Svetlana Aleksijevitj

Sommaren 1941. De var barn nÀr kriget kom. Papporna försvann till fronten, mammorna anslöt sig till partisanerna eller flydde med sina familjer, mÄnga barn som plötsligt blev förÀldralösa hamnade pÄ barnhem. Kriget pÄ östfronten Àr ocksÄ barnens historia, men ingen skulle nedteckna den förrÀn Svetlana Aleksijevitj sökte upp de överlevande och bad dem minnas. Och de mindes. En pojke hade sett grannens hund sitta och grÄta pÄ askan efter det nedbrunna huset. En flicka sprang ut för att krama en tysk soldat eftersom hon trodde att det var pappa som kom hem. En annan drömde om en Àngel som övertalade henne att utstÄ slavarbetet i Tyskland HÀr Àr hundra berÀttelser om barn i krig.

Om »Kriget har inget kvinnligt ansikte« (2012):

»Ett storslaget litterÀrt oratorium. DokumentÀrjournalistik som stor konst.«

- Per Svensson

Om »Tiden second hand« (2013):

»Hennes arbete har kallats unikt och storslaget, och trots mörkret i det, omÀnskligheten och fasorna, Àr intrycket ljust, stort. Aldrig förut har bekÀnnelselitteratur sÄ exakt lyckats beskriva vad ett samhÀlle Àr.«

- Ulrika Milles

Om »Bön för Tjernobyl« (2013):

»Svetlana Aleksijevitjs monumentala bokprojekt Utopins röster liknar inget annat.«

- Christian Swalander

Om »Zinkpojkar« (2014):

»I Dostojevskijs efterföljd försöker hon formulera mÀnniskans erfarenhet av det obeskrivliga.«

- Kristoffer Leandoer


Verteller: Gunilla Leining

Duurtijd: