(0)

Den stora konstsvindeln

e-book


Det var vÄren 2007 som ett av Andy Warhols mest kontroversiella verk, en BrillolÄda, skulle sÀljas pÄ Stockholms Auktionsverk. Konstverket berÀknades gÄ för ungefÀr en miljon kronor, men till allas förvÄning stoppades auktionen, dÄ mÀrkliga omstÀndigheter uppdagats. BrillolÄdan var sannolikt tillverkad lÄngt senare Àn vad som angavs i katalogen och hur ÀkthetsstÀmpeln hamnat dÀr blev ett mysterium. Hela situationen skakade konstvÀrlden och bidrog Àven till en intensiv debatt kring konstens vÀrde i samhÀllet. Hur faststÀlls egentligen Àktheten hos ett Warholverk? Vilken Àr rollen mellan konstnÀrligt och ekonomiskt vÀrde?

Den stora konstsvindeln Àr en upplysande introduktion till den moderna estetiken, ett intressant portrÀtt av Andy Warhol och dessutom pÄ snudd till att vara en ... pusseldeckare.

Thomas Anderberg (1956-2013) var musik- och litteraturkritiker pÄ DN, författare och professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Han debuterade 1987 med romanen Den nya ordningen och gav dÀrefter ut flertalet böcker inom sÄvÀl den skönlitterÀra som den facklitterÀra genren.