(3)

Dikter 2014

e-book


MÀsterligt ur den nya danska poesivÄgen

»KĂ€ra lĂ€sare, skaffa dig snarast Theis Ørntofts nya dikter och lĂ€s dem högt. För dig sjĂ€lv, för den du Ă€lskar, för dina vĂ€nner, för dina förĂ€ldrar, för insekterna och bina, för kĂ€rlvĂ€xterna och glaciĂ€rerna, för den inre sumpnaturen och de yttre galaxerna.« | LILIAN MUNK RÖSING, Politiken

»LÀsaren översköljs med en tsunami av skrÀmmande tidsbilder. Det Àr fascinerande. TankevÀckande. OrovÀckande.« | JØRGEN JOHANSEN, Berlingske Tidende

Vi befinner oss inom en nÀra framtid i en miljökatastrof, eller kanske stÄr vi redan mitt i den. Detta hot utgör materialet för den danske poeten Theis Ørntofts Dikter2014. Om hur en personlig trettioÄrskris, i bokstavlig sÄvÀl som poetisk mening, bÀr skuld till vÀrldens undergÄng, och hur det Àr att leva i ett Ärtusende som stÄr vid randen av förintelse. MÀsterligt kombinerar Ørntoft mardrömslika fakta med en mörk, varm humor, i en dikt som redan rönt klassikerstatus.

Dikter 2014 - vars titel gör ansprÄk pÄ att höra till de historiska milstolparna i dansk litteratur; vid sidan av Adam OehlenschlÀgers Digte 1803 och Nobelpristagaren Johannes V. Jensens Digte 1906 - har hyllats som ett litterÀrt mÀsterverk i författarens hemland och har sÄlt slut ett flertal upplagor. I svensk översÀttning av Victor Malm.

THEIS ØRNTOFT [f . 1984] Àr en dansk poet. Han debuterade som författare med diktsamlingen Yeahsuiten 2009, vilken följdes upp 2014 med Digte 2014. Ørntoft hör till de sjÀlvklara namnen nÀr det pÄ senare tid talats om »den danska poetiska boomen«.