(88)

Ebba, kuningattaren sisar

audioboek en e-book


EnsimmÀinen 1500-luvun naisesta kertova suomalainen elÀmÀkerta kuvaa, miten perhe ja valtakunta liittyivÀt yhteen.

Noin nelikymmenvuotiaana Ebba Stenbock oli saattanut hautaan niin miehensÀ kuin puolet lapsistaan. Puoliso, Suomen pelÀtyin mies Klaus Fleming, oli kuollut kukistettuaan nuijasodan kahakat. Serkku Kaarle oli anastanut vallan Ruotsin puolella valtakuntaa, ja hÀnen joukkonsa hyökkÀisivÀt pian Turun linnaan. Pystyisikö Ebbaa nyt suojelemaan edes hÀnen sisarensa Katarina, Ruotsin entinen kuningatar?

Ebba, kuningattaren sisar kertoo Ebba Stenbockin (k. 1614) elÀmÀnmittaisesta tiestÀ Turun linnan puolustajaksi vuonna 1597 sekÀ yhteenoton seurauksista. Stenbockin ja Flemingin sukupiirit olivat valtakunnan mahtavimpia, ja niitÀ myllersivÀt poliittiset riidat, omaisuustakavarikot ja maanpetturuustuomiot. Yhden naisen kautta hahmottuu, millaista oli elÀmÀ 1500-luvun lopun kuohuvassa maailmassa.

Kun Kaarlen joukot saapuivat, Ebba-rouva pÀÀtti seistÀ oikean kuninkaan puolella. Olihan hÀn edelleen ylhÀisen perheen tytÀr, pelÀtyn johtajan leski ja kuningattaren sisar.

FT, dosentti Anu Lahtinen (s. 1975) on Suomen ja Pohjoismaiden historian apulaisprofessori Helsingin yliopistossa ja Historiallisen Aikakauskirjan pÀÀtoimittaja. Lahtinen on erikoistunut Ruotsin ajan historiaan sekÀ sosiaali- ja sukupuolihistoriaan. HÀntÀ on kiinnostanut menneisyyden naisten toiminta aina vÀitöskirjasta (2007) saakka.


Verteller: Karoliina Niskanen
Duurtijd: