(0)

Effi Briest

e-book


ArtonĂ„riga Effi Briest lever ett sorglöst liv pĂ„ herrgĂ„rden Hohen-Cremmen i Tyskland. Hon umgĂ„s med sina vĂ€nner frĂ„n skoltiden och strövar runt i de vackra omgivningarna kring herrgĂ„rden. Men den bekymmersfria tillvaron tar en abrupt vĂ€ndning nĂ€r baron Innstetten anlĂ€nder till familjen Briests hem och anhĂ„ller om den vackra flickans hand. FörvĂ„nat men förtjust tackar Effi ja. Baronen Ă€r ett bra parti tycker hennes förĂ€ldrar. Han Ă€r rĂ€ttvis, klok och han har levnadsvett. Bröllopsdagen nĂ€rmar sig, allt Ă€r som det borde vara, men Effi börjar tvivla. Är kĂ€rlek bara detta? Hon vill ha nĂ„got mer, hon vill ha jĂ€mlikhet, hon vill ha ömhet.

I den hÀr klassikern som har jÀmförts med Anna Karenina skildrar Theodor Fontane en ung kvinnas kamp att följa sin samtids konventioner.

Theodor Fontane (1819–1898) var en tysk apotekare, journalist och författare. Han skrev romaner, dramer, ballader, poesi och politiska texter och ses som en representant för den poetiska realismen. Han Ă€r kĂ€nd för sina komplexa och kritiska skildringar av det tyska samhĂ€llet.