(0)

En trilogi

e-book


Med romanerna Hundarna, Änglarna och KĂ€rleken gömmer minnet fick Ola Nilsson ett storartat kritikergenombrott. Hans berĂ€ttelser om ensamhet, missbruk och trevande kontaktförsök mellan solitĂ€rer i Norrland fick recensenterna att jĂ€mföra honom med Torgny Lindgren och Sara Lidman.

Nu har vi samlat hans tre country noir-berĂ€ttelser – nĂ„got av det mest spĂ€nnande som hĂ€nt i svensk prosa de senaste Ă„ren – i en pocketvolym.

Hundarna

Flaskan, skogen, kistan och bron. För Ida och hennes syster Sanna och Filip med sina bröder och Nicklas, den faderslöse med Àrret i pannan, kretsar livet kring till synes enkla ting och platser. En handfull ungdomar pÄ landsbygden brÀnner tiden med whiskey och smÄprat, och köttets lust och sjÀlens eviga ensamhet driver Filip till att stÀlla sig pÄ bron en dag. Han stÄr dÀr allt som oftast. Och ibland sÄ hoppar han.

PÄ landsbygden Àr mÀnniskan herre över hundarna. Hundarna Àr rotade i denna ursprungsmark, dÀr rötterna i jorden Àr det som hÄller mÀnniskan kvar. Rötterna blir bara starkare och starkare och i vissa fall ger de en kraft att ge sig av, men för de allra flesta skapas band som inte kan kapas.

Änglarna

Anders sitter ensam pÄ Lisas grillkök och Àter tyst sin lunch innan han gÄr tillbaka till jobbet pÄ verkstan. Han Àr fÄordig men med verktygen i sina hÀnder blir han en konstnÀr. Och kanske hade det rÀckt. Men sÄ bestÀmmer sig Lisa en dag för att prata med honom.

Anna Àr dottern i en gammal trÀpatronfamilj, en förÄldrad kultur som inte lÀngre tjÀnar nÄgot till och lÀmnar henne i ett vakuum. SÄna som du och jag mÄste vara omgivna av mÀnniskor som Àlskar oss annars gÄr vi under, sÀger hennes pappa till henne. Men kanske rÀcker inte ens det. DÄ deras vÀgar slutligen korsas Àr det oklart om undergÄngen Àr nÀra förestÄende eller om den redan ligger bakom dem.

KÀrleken gömmer minnet

En kÀr vÀn begravs, en konstutstÀllning ska öppnas och ett trÀd ska fÀllas. I en kista ligger kvarlÄtenskapen frÄn en svensk SS-soldat gömd och en författare har drabbats av skrivkramp.

BarndomsvĂ€nnerna Arvid, Mirjam och Stefan har lĂ€mnat byn för staden, men arvet frĂ„n skogen lever kvar i dem vare sig de vill det eller inte. Är viljan att dra ut i krig densamma som viljan att skapa eller Ă€r de i sjĂ€lva verket varandras motsatser?

Ola Nilsson Ă€r född 1972 och debuterade med novellsamlingen Prosa Åren 1995 – 2005 som Ă„ret dĂ€rpĂ„ följdes upp med romanen Nattbete. Han belönades med Norrlands litteraturpris 2010 för romanen Hundarna.