(0)

Epeiros

e-book


Epeiros - Parga -kirja syntyi tiedon puutteesta, sillÀ varattuamme matkan Epeiroksen alueelle Joonianmeren rannalla sijaitsevaan Pargaan, tietoa alueesta ja sen nÀhtÀvyyksistÀ ei löytynyt mistÀÀn suomeksi. Olisimme halunneet tietÀÀ menneisyyden tapahtumista, arkeologiasta sekÀ myös Kreikan mytologiasta juuri tÀllÀ alueella, mutta mitÀÀn tietoa ei löytynyt lukuunottamatta matkatoimistojen suppeita esittelyjÀ.

Kirjan sisÀltö on laaja ja siinÀ on yritetty huomioida mahdollisimman paljon erilaista nÀhtÀvÀÀ eri asioista kiinnostuneille. Arkkitehtuurista, arkeologiasta, museoista, mytologiasta, ruuasta ja rannoista innostuneille löytyy kaikille jotain.

Kirja esittelee Pargan kylÀt ja niiden nÀhtÀvyydet sekÀ vaiherikkaan historian ja kuuluisan maamerkin eli venetsialaisen linnoituksen. Kirjasta löytyy valaisevaa tietoa Pargasta tehtÀviin retkiin, joten vinkkien perusteella voi astua omaan suureen lomaseikkailuun. Seikkailun kohteena voi olla Nekromanteion, joka sijaitsee Mesapotamoksen kylÀssÀ ja vie meidÀt antiikin ajan kuolleiden kaupunkiin. Laivaretkelle voi lÀhteÀ Paxokselle ja Antipaxokselle sekÀ Korfun kaupunkiin. Korfulla voi vierailla rapistuneissa linnoituksissa tai Sissin palatsilla. Kuuluisa Akheron-joki odottaa kahlaajaansa. SiellÀ Akhilleus-jumalan Àiti piti poikaansa kantapÀÀstÀ kiinni ja kastoi tÀmÀn Hadeksen portilla kuolemattomaksi.

Yksi tunnetuimmista kohteista on Meteora, jossa luostarit on rakennettu korkeiden kivipylvÀiden pÀÀlle. Kun Meteora on nÀhty, voidaan lÀhteÀ seuraavaksi vaikkapa Albaniaan, jossa sijaitsee Butrintin arkeologinen alue. Butrintin nÀhtÀvyyksiÀ voi mennÀ miettimÀÀn Sarandan kaupungin kahviloihin tai ravintoloihin. UskonelÀmÀstÀ kiinnostuneille kirjasta löytyy runsaasti kuvia kirkoista ja luostareista.

Peraman tippukiviluolia ei pidÀ jÀttÀÀ nÀkemÀttÀ. Luola on henkeÀsalpaavan kaunis ja tutustuttuasi siihen et unohda loppuelÀmÀsi aikana luolan kauneutta. Konitsan ainutlaatuiset kivisillat tÀytyy nÀhdÀ, ja kierrellÀ Vikos-Aoosin kansallispuistossa.

Kun teimme Epeiroksessa retkiÀ ja tutkimme paikkoja, laitoimme asioita muistiin matkaoppaiden kertomuksista ja kreikkalaisten omien tarinoiden pohjalta. KÀÀnsimme tehtyjen muistiinpanojen seuraksi kreikkalaisia, saksalaisia, latinalaisia ja englantilaisia tekstejÀ. Kirjasta syntyi monisivuinen tietopaketti. Myös kuvat ovat myös apuna paikan pÀÀllÀ liikuttaessa.

Sivuja kirjassa on yhteensÀ 492 ja kuvitettuja on 228.