(5)

Ett tal till min systers bröllop

e-book


Sylvia och Karl Svensson bor i Stockholms inner stad. Hon tar hand om deras tvÄ smÄ barn och försöker fÄ lite tid över till att skriva sina frilansartiklar och att förbereda sin systers bröllop. Han Àr en uppburen skÄdespelare pÄ Dramaten. Sylvia vill att Karl ska ta mer ansvar för barnen, men han vÀljer karriÀren och Äker till New York pÄ gÀstspel med sin uppsÀttning av Fröken Julie.

Sylvia Plath och Ted Hughes var gifta i slutet av 50-talet. BÄde ville bli författare. Hon tog hand om de tvÄ smÄ barnen, tvÀttade deras smÄ babykoftor, bakade pajer och var en god hustru. Hon renskrev hans dikter och var hans sekreterare och agent. Han skrev poesi och blev en berömd och Àlskad författare. Hon tog sitt liv en kall vinterdag i London 1963.

Sylvia och Sylvia Àr ett slags systrar. Trots att de lever i olika tider och aldrig har trÀffats sÄ kÀnner sig Sylvia Svensson nÀrmare Sylvia Plath Àn nÄgon levande person.

Ett tal till min systers bröllop skildrar hur det Àr att ha smÄ barn sÄ som det verkligen Àr. Den Àr en tröst i natten till alla mammor som aldrig sover, som Àr mitt inne i den djupaste tvÄbarnschocken, dÀr barnen vÀcker varandra hela nÀtterna, brÄkar pÄ dagarna, aldrig Àter och bara vill ha pÄ sig AskungenklÀder och kjol nÀr det Àr minusgrader.

Med humor och svÀrta beskriver Linda Skugge en mammas kaotiska vardag dÀr tiden aldrig rÀcker till.