(0)

Europe at the crossroads

e-book


De högerpopulistiska rörelserna vĂ€xer drastiskt i antal och volym just nu. I EU och globalt tycks det Ă€ven spridas en tidigare otĂ€nkbar acceptans och normalisering av partiernas etno-nationalistiska program. Slagordet ”Fortress Europe” – en term med tydligt negativ klang förr – har idag fĂ„tt positivt genomslag hos en ansenlig del av vĂ€ljarkĂ„ren.

I Europe at the Crossroads bidrar en tvĂ€rvetenskaplig grupp forskare med en grundlig kartlĂ€ggning och information om rörelsernas grundvalar och program, och den utmaning deras röst innebĂ€r för idĂ©n om ett ”socialt Europa” och en mer jĂ€mlik vĂ€rld. Boken möter behoven av sakkunnighet i den högaktuella politiska, samhĂ€lleliga och vetenskapliga diskussionen som Ă€r brĂ€nnhet i och med i vĂ„r. Författarna förklarar dynamiken bakom och pekar konkret pĂ„ nyckfullheten hos extremhögern i Europa, och resonerar kring alternativ till deras splittrande och exkluderande retorik, politik och manifest.

FrĂ„n Grekland till Sverige, frĂ„n Polen till Storbritannien granskar de enskilda författarna kritiskt olika aspekter av högerpopulism i olika skepnader av exempelvis ”Orbanism” i Central- och Östeuropa efter 2014 och Brexit-kampanjen 2016.