(0)

Facklan - en roman om Leon Larsson

e-book


Leon Larsson Ă€r ung i ett Sverige under omvandling. Han föds 1883 i Älvkarleby, som Ă€ldste sonen i en arbetarfamilj. Leon Ă€r en revolutionĂ€r, inom honom brinner det, han tar strid för arbetarna och deras rĂ€ttigheter. Han har svĂ„rt att rĂ€tta in sig i ledet och att anpassa sig till ett vanligt arbete. Familjen flyttar runt och hamnar till slut i Stockholm, dĂ€r Leon blir en frontfigur bland de anarkistiska ungsocialisterna. Han börjar skriva för deras tidskrift Brand och blir snabbt en populĂ€r skribent.

Men han strider inte bara med pennan utan involverar sig i betydligt mer handgripliga konflikter och smider tillsammans med nÄgra finska revolutionÀrer planer pÄ att bygga en bombfabrik i Stockholm. Det fÄr lÄngtgÄende konsekvenser för Leon, bÄde som mÀnniska och författare.

Fri ska Àven kÀrleken vara och Leon och hans Freja lever mycket okonventionellt i ett samvetsÀktenskap som resulterar i en dotter. De Àr ett slÄende vackert par som bÄda drömmer om och kÀmpar för ett bÀttre liv. Freja följer honom genom alla hans strider och tvÀra kast i livet. FrÄn Stockholm till Malmö, till och med till Amerika och tillbaka till Sverige igen. Slutligen hamnar Freja pÄ Sundsholms sanatorium dÀr hon dör inte ens fyllda 30 Är.

Facklan – en roman om Leon Larsson Ă€r Elin Lindqvists tredje roman. Hon har tidigare utgivit tokyo natt och Tre röda nĂ€ckrosor. Elin Lindqvist Ă€r uppvuxen i Paris och Madrid men bor för tillfĂ€llet i Stockholm. Leon Larsson var Elins farmors far.