(2)

Guldfeber

e-book


Det fanns de som trodde marken var vÀrdelös - och sÄ fanns det de som var helt sÀkra pÄ motsatsen. I VÀsterbottens skogar verkade gruvdrömmen lÀnge förbli just en dröm. PionjÀrer som Oskar "Slekafot" Bergström ansÄgs tokiga nÀr de gick och letade sten. Men en bit in pÄ 1900-talet kom den stora vÀndningen. Malm av flera sorter identifierades pÄ löpande band och bygden levde upp med gruvschakt och tillhörande personal. Det rÄdde guldfeber i Norrland. Och just guld skulle man faktiskt ocksÄ komma att hitta i FÄgelmyran, tre mil nordvÀst om SkellefteÄ. HÀr lades grunden till samhÀllet som ocksÄ skulle komma att bli ett av Sveriges mest vÀlkÀnda varumÀrken. HÀr uppstod Boliden.

"Guldfeber" Àr berÀttelsen om mÀnniskorna som byggde Guldriket och skrev svensk industrihistoria. Den handlar om drömmarna, arbetarna och entreprenörerna - och om Ànkan som satt pÄ en guldgruva.

Åke Lundgren, född 1951, Ă€r författare och journalist. Han debuterade 1981 med dokumentĂ€rskildringen LĂ„nga lappflickan och totalt har han skrivit över tjugo romaner och pjĂ€ser. MĂ„nga av hans böcker utspelar sig i MalĂ„ i Lappland och i VĂ€sterbotten dĂ€r han vĂ€xte upp. För sitt författarskap har Åke Lundgren tilldelats en rad priser, bland annat Östersunds-Postens litteraturpris och Norrlandsförbundets hedersbelöning Olof Högberg-plaketten.