(32)

Historietter

audioboek en e-book


Hjalmar Söderbergs stilistiska mÀsterskap framstod med full kraft redan nÀr hans Historietter publicerades 1898. Det var hans andra bok och den blev en milstolpe i svensk litteratur. De korta berÀttelserna "Historietter", som var författarens egen uppfunna term, hade mestadels ett ganska vardagligt innehÄll, men var samtidigt sprÀngfyllda av innebörd som inspirerade till mÀngder av individuella tolkningar.

Han beskriver glasklart enkla mÀnskliga situationer som laddas av gÄtfull mÄngtydighet och lockar fram tolkningsmöjligheter pÄ ett sÀtt som erinrar om Baudelaires prosadikt. Hjalmar Söderberg har med historietterna skapat en helt ny litterÀr genre som hade sin bakgrund i de kÄserier som han under nÄgra Är skrev i Svenska Dagbladet under signaturen "Tuppy".

I den hÀr utgÄvan har Krister Henriksson gjort ett personligt urval ur historietterna. Dessutom lÀser han novellen "Kyssen" som publicerades i novellsamlingen "Det mörknar över vÀgen" 1907. Musikvinjetter ur Wilhelm Stenhammars "SensommarnÀtter", "Tre fantasier" och "Pianosonat g moll". Staffan Scheja, piano.


Verteller: Krister Henriksson
Duurtijd: