(0)

Hongkong blues

e-book


Han heter Gustav Daniel Andersson. Men de flesta i Hongkong kallar honom Matilda - som i Waltzing Matilda. Sextiotre Är Àr han numera fyllda och det börjar bli dags att tÀnka pÄ refrÀngen. Man orkar inte arbeta som fartygsmaskinist hur lÀnge som helst. Men för att kunna dra sig tillbaka mÄste det finnas lite pengar i kassan, nÄgot att leva pÄ i resten av sina dagar. DÄ lÄter plötsligt jobberbjudandet pÄ Ma Wan vÀldigt lockande, trots den skepticism som rÄder bland vÀnner och bekanta. Nog kan vÀl Matilda lita pÄ de gamla kollegorna Gordon och Bertram? Om de sÀger att Ma Wan har rent mjöl i pÄsen, dÄ mÄste det vÀl vara sÄ?

"Hongkong blues" Àr en detaljrik skildring av sjömanslivet i Hongkong under övergÄngsperioden mellan brittiskt och kinesiskt styre. Vi bjuds pÄ sjömanslingo, pricksÀkra platsbeskrivningar och en ovÀntad vÀndning som placerar vÄr huvudperson i hetluften - pÄ ett helt nytt sÀtt.

Ove Allansson (1932–2016) föddes i Linköping och gick till sjöss i unga Ă„r. Han debuterade 1967 med Resan till Honduras, och skrev sedan över trettio böcker – mĂ„nga inspirerade av Ă„ren som sjöman. Allansson mottog under sin författarkarriĂ€r flera olika pris, bland annat Ivar Lo-priset och Stig Sjödinpriset.