Petras vardag på Eka avbryts av nyheten om att hennes gamla fästman ska återvända till Sverige. Han är den första, och enda man som Petra älskat, och nyheter river upp det gamla sår som nästan hunnit läka i hennes bröst.
Det blir en händelserik höst och vinter på herrgården Eka. Angela beslutar att inte återvända till hushållsskolan, och stannar hos Petra. När en kringresande pastor kommer till herrgården bjuds han in till en av arrendatorfamiljernas hem för att stanna. Ömma känslor vaknar snart mellan pastorn och Adèle, arrendatorns fru. Samtidigt får Petra upp ögonen för den unge, stilige arrendatorn Tord. Ett svartsjukedrama är oundvikligt på Eka, och de inblandade riskerar att få utstå mer smärta än bara ett brustet hjärta.
"Thomas skulle komma tillbaka! Men åren, alla dessa år, som gått, kunde icke strykas ut. Hon kände honom kanske icke längre, hon visste inte heller vad han kunde ha upplevat där i det andra landet. Och han hade en hustru, en extravagant utländska, och en son. Fast man kan ju skilja sig från sin hustru. Och hans hustru var sjuk, hon kunde dö."
I romansviten \"Fröknarna von Pahlen\" följer vi Petra, som vid 27 års ålder tar sig an att uppfostra sin bortgågne brors dotter Angela. Romansviten har hyllats, men också varit föremål för kontroverser och kulturdebatter i sin tid. Framförallt väckte svitens sexuella teman uppmärksamhet när de först utkom, under 1930-talets första hälft.
Agnes von Krusenstjerna (1894-1940) var en svensk författare. Hennes författarskap är på flera sätt unikt, framförallt på grund av hennes skildringar av kvinnlig sexualitet och psykisk ohälsa under de första årtiondena under 1900-talet. von Krusenstjernas böcker är ständigt aktuella, och har hyllats av läsare i olika tider.